Ste poznavalec ali hobi ustvarjalec in se zanimate za nakup 3D-tiskalnika? Prepričali ste se že o uporabnosti in učinkovitosti 3D-tehnologij, videli ste kako omogočajo hitro izdelavo delov po meri, poceni prototipov ali sestavnih delov, zato je čas za naslednji korak: čas, da izberete pravi 3D-tiskalnik za vas! Kaj vse pa morate vedeti, preden sprejmete takšno odločitev? Na trgu je veliko blagovnih znamk različnega cenovnega razpona, ki lahko predstavljajo izziv vašem nabavnem procesu. Prispevek portala 3Dnatives nas je navdihnil, da smo se sprehodili čez vprašanja, ki si jih morate zastaviti pred nakupom novega 3D-tiskalnika.

Pri vaši odločitvi si lahko pomagate z naslednjimi vprašanji, ki vam bodo pomagala določiti blagovno znamko, proračun in tehnologije, primerne za vas. Pomembno je tudi vedeti, za kaj boste uporabljali svoj 3D-tiskalnik in kako dobro že poznate 3D-tehnologije.

 

 

 

Kakšen je moj proračun?

Najprej določite namen svojega 3D-tiskalnika, nato morate vedeti, koliko ste pripravljeni porabiti za novo napravo. Gibljejo se v različnih cenovnih razredih:
FDM 3D-tiskalnike kitajskih blagovnih znamk, kot sta Creality ali Anycubic, lahko dobite že od $200 v obliki kompleta, ki ga boste morali sestaviti sami. Proračun od 1000 € omogoča izbiro med 3D-tiskalniki »plug & play«, ki so pripravljeni za uporabo in jih lahko zaženete s preprostim pritiskom na gumb.
Če vaš proračun presega par tisoč evrov, so vam na voljo tudi druge tehnologije. Med $ 1.000 in $ 5.000 najdete 3D-tiskalnike SLA (fotopolimerizacija) in FDM, ki imajo zelo visoko kakovost tiska in omogočajo širšo oz drugačno paleto aplikacij. Tisti, ki ste pripravljeni zapraviti med $ 5.000 in $ 30.000 pa se lahko odločate med industrijskimi FDM napravami ali bolj specializiranimi SLA tiskalniki za sektorje, kot sta zobozdravstvo ali nakit. Našli boste tudi naprave za SLS (selektivno lasersko sintranje), ki so z leti pridobili na priljubljenosti in so še posebej uporabni v določenih panogah.
In nazadnje so vam na voljo 3D-tiskalniki višjega ranga, ki se začnejo pri $ 80 000. Takšen proračun vam omogoča dostop do tehnologij, kot sta HP Multi Jet Fusion ali DMLS (Direct Metal Sintering), ki omogočata izdelavo kovinskih delov.

Katere materiale želim tiskati?

Zdaj, ko veste, koliko ste pripravljeni zapraviti, lahko določite materiale s katerimi želite tiskati. Tehnologija, kot je FDM, se večinoma uporablja s plastčnimi polimeri, filamenti so na voljo že od $20, odvisno od lastnosti, ki jih pričakujete – obstajajo različni tehnični filamenti, ki lahko dosežejo cene tudi do $350/kg. Če iščete tehnologijo SLA, pa lahko uporabite fotopolimerne smole, ki se začnejo pri $70 na liter. Pomembno pa je omeniti, da je izbira barv precej omejena, čeprav se nekateri proizvajalci trudijo razviti širše palete.
Tisti, ki želite svojo novo napravo uporabljati bolj v industrijske namene, se boste odločili za tehnologiji SLS ali DMLS. V prvem primeru boste uporabljali predvsem polimerne praške, v drugem pa različne kovine in kovinske zlitine po ceni, ki se bo razlikovala glede na vaše potrebe.

Kakšno je moje trenutno znanje o 3D-tisku?

Pomembno se je zavedati kakšno je vaše realno trenutno poznavanje 3D-tehnologij, ste začetnik? Ste tehnično podkovani s tega področja? Stopnja znanja v aditivni proizvodnji lahko vpliva na vašo izbiro tiskalnika.
Obstajajo 3D-tehnologije, ki so primerne za vsakogar; na primer, začetniki lahko uporabljajo tehnologijo FDM, našli bodo stroje Plug`and`Play, ki združujejo strojno in programsko opremo. Tiskalnik je že sestavljen in tisk lahko začnete neposredno s pritiskom na gumb. Po drugi strani pa obstajajo »DIY« 3D-tiskalniki kompleti, ki vam omogočajo tiska, vendar boste morali stroj sestaviti sami. Če se spoznate na 3D-tisk in imate znanje iz področja mehanike, 3D-modeliranja itd., se lahko odločite za bolj profesionalne tehnologije, kot so SLA, SLS, Multi Jet ali DMLS, ki zahtevajo dodatno usposabljanje in skrb za popolno razumevanje postopka.
Pomembno je upoštevati pomembnost pravilne uporabe 3D-programske opreme. Pri manj zapletenih projektih lahko uporabite zelo preprosto 3D-programsko opremo, a ker se kompleksnost vašega projekta povečuje in potrebujete nove tehnologije, ni redko, da postanejo tudi potrebe po CAD bolj zapletene.
Ne pozabite tudi oceniti, koliko dela ste pripravljeni sprejeti po dejanskem postopku tiska; naknadna obdelava je praviloma precej zahtevna. Nekatere zahtevajo več dela kot druge; FDM na primer pogosto vključuje odstranjevanje nosilnega materiala, če obstaja in včasih naknadno obdelavo, da se zmanjša videz plasti. Tehnologija SLA zahteva bolj speficično delo v smislu naknadne obdelave, medtem ko boste za SLS potrebovali stroje za prah in obdelavo delov. Tehnologije tiska s kovino zahtevajo naknadno obdelavo, ki je občutno veliko bolj zamudna.

Kje naj kupim 3D-tiskalnik?

Zdaj, ko ste izbrali svoj projekt in veste, katero vrsto 3D-tiskalnika želite, ostane še zadnje vprašanje: kje ga kupiti?
Izbrali ste materiale, ki jih želite tiskati, tehnologijo, cenovni rang in prostornino tiskalnika. Morda tudi proizvajalca. Kje pa sedaj kupiti željeni 3D-tiskalnik?
Mnoge večje spletne trgovine so v svojo ponudbo dodale 3D-tiskalnike različnih cenovnih rangov. Pogosto naprave celo ponujajo po občutno nižjih cenah, saj imajo izjemno kupno moč in si to lahko privoščijo. Pa vendar, je to najboljša možnost za nakup tiskalnika? Za začetnike verjetno ne, saj vam takšne trgovine ne nudijo pomoči ob priklopu, izobraževanj ali tehnične podpore. Zato je pametno poiskati prodajalce, ki se tudi sami ukvarjajo s 3D-tiskom, dobro poznajo 3D-tehnologije, vam pomagajo pri implementaciji 3D-tiska v vaše poslovanje in nudijo tehnično podporo ali servis, kadar ju potrebujete.

Če potrebujete pomoč pri izbiri 3D-tiskalnika ali vas zanima kako 3D-tisk vključiti v vaše poslovanje, se lahko obrnete na nas in z veseljem vam bomo svetovali. Našim strankam nudimo tudi izobraževanja, tehnično podporo in servis, tako, da ste lahko brez skrbi.

Vir: 3Dnatives.