Področja uporabe

Spoznajte široko uporabo 3D-tiskalnikov.

Področja uporabe

Kreativni centri

Zadnjih nekaj let opazujemo porast pojava ustvarjalnih spletišč, FabLab-ov, inovacijskih in kreativnih centrov. Tehnologija združuje; kreativni centri privabljajo ljudi, ki jih povezuje strast do tehnologije in spodbujajo njihovo ustvarjalnost. 3D-tiskalnik je postal obvezen del opreme takšnih središč. Kreativni centri in njihovi uporabniki potrebujejo zanesljiv in enostaven 3D-tiskalnik, da se spoznajo s tehnologijo samo, brez odvečnih skrbi z nastavitvami naprave.

Oglaševalske agencije

Številna podjetja so že prepoznala potencial 3D-tiska v oglaševanju in ga izkoristila v svojo korist.  Od impresivih produktov, ki jih 3D-natisnjete v XXL izdaji, do majhnih spominkov s katerimi obiskovalci zapustijo vaše dogodke pa vse do kreativnih dodatkov; 3D-tisk oglaševalcem z domišljijo ponuja neomejene možnosti. Ustvarjajo lahko inovativne marketinške kampanje, s katerimi gradijo odnos z obstoječim in potencialnimi strankami. 

Arhitekturni biroji:

3D-tisk je revolucioniziral področje arhitekture; prihranite lahko ure in ure dela ter ogromno denarja z realističnimi arhitekturnimi maketami, ki jih lahko ustvarjate na vsaki stopnji razvoja ideje. Arhitektura združuje lepoto dizajna, z vizijo in funkcialnostjo novega objekta. Vse pa se začne z idejo. Od ideje do 3D-natisnjenega modela pa ste lahko v nekaj urah.  3D-natisnjena maketa investitorjem ilustrira dobičkonosno pravljico ali stranki pred očmi pričara podobo novega doma. Tudi investitorje hitreje prepriča impresivna maketa, ki z natančno natisnjenimi detajli oživi projekt. Z uporabo 3D-tehnologij lahko ustvarite avtentične 3D-modele z različnimi teksturami in barvami.  Ne čakajte na zunanje naročnike, v svojih pisarnah preprosto 3D-natisnite vaš naslednji projekt. Poleg samega objekta, lahko 3D-natisnete tudi okoljske elemente, kot so drevesa, vrtne ute ali bazene. Običajno se večje kose natisne v več delih, zato tudi boste tudi pri modifikacijah, ponovno natisnili, le del makete, ki ste jo prilagodili. 3D-tisk se uporablja za prikaz dizajna stavbnih struktur, načrtov hiš in funkcionalno potrditev jezov ter mostov.

Razvoj:

 Razvoj in 3D-tisk gresta z roko v roki. Fleksibilnost, ki jo prineseta digitalizacija in širok razpoložljiv spekter materialov krepko olajšata vaše delo. S 3D-tiskom drastično skrajšate čas, ki ga potrebujete, da vaša ideja zaživi. Nova dognanja lahko na vsaki stopnji razvoja testirate, prilagodite in nadaljujete z razvojem. V nekaj dneh lahko v rokah držite prototip svoje zamisli in pričnete s preiskušanjem. 3D-model se zlahka popravlja in prilagaja, ustvarite pa lahko tudi najbolj kompleksne oblike. Datoteko s 3D-modelom lahko delite s svojimi partnerji po celem svetu.Raziskovalci iz različnih področij se poslužujejo 3D-tiska, da boljše razumejo zapletene procese in prilagajajo svoje ugotovitve za najboljše rezultate. Umestitev zanesljivega 3D-tiskalnika v raziskovalno delavnico vam olajša delo in prihrani ogromno časa ter denarja.

Hobi

Odklenite svojo ustvarjalnost s 3D-tiskom. Izberite kakovostno in zanesljivo napravo, s katero boste producirali odlične rezultate, tisk za tiskom, tudi doma. Preizkušajte nastavitve in različne materiale. Vstopite v tretjo dimenzijo. 3D-natisnite pokrov za baterije na daljinskem upravljalcu, plastični rezervni del za vaš motor ali ekstravagantno skulpturo, ki bo okronala vašo dnevno sobo. Danes so kvalitetne naprave, ki so preproste za uporabo že na voljo po dostopni ceni.

Izobraževalne ustanove

Tekom zadnjih let je implementacija 3D-tiska v šolstvu pridobivala na pomembnosti. Danes se mladostniki z uporabo tehnologij zabavajo, družijo in učijo. Torej če želimo dobiti njihovo pozornost, jo moramo iskati tam, kjer se počutijo najbolj domače. Med naprednimi tehnologijami. 3D-tiskalnik v učilnici pritegne pozornost učencev, jih spodbudi k sodelovanju ter uči reševanja problemov.  3D-tisk omogoči boljše razumevanje različnih predmetov in olajša učenje novih veščin. Lahko ga impliciramo praktično v vsako učilnico oz. predavalnico. Učitelji naravoslovnih predmetov poročajo, da veliko lažje predstavijo snov učencem, kadar jim koncepte lahko predstavijo v fizični obliki. Učenci si veliko lažje predstavljajo strukturo kompleksne molekule, če jo lahko fizično primejo v roke. Zgodovina s 3D-natisnjenimi artefakti postane veliko bolj zanimiva, princip risanja krivulj drugega reda na stožnici pa veliko enostavnejši, kadar v rokah držimo fizični model. Učenci, ki se že tekom šole spoznajo s 3D-tiskom pa imajo lepo popotnico za v svet, saj je danes 3D-tisk ena izmed najhitreje rastočih panog na svetu. Univerze po svetu dodajajo programe 3D-tiska in izvajajo študije, z zagotovostjo lahko trdimo, da si je 3D-tisk utrdil svoje mesto v šolstvu.

Avtomobilska industrija

Avtomobilska industrija je izredno konkurenčna in proizvajalci vedno iščejo nove načine, kako prehiteti konkurenco, čim bolj izstopati in zaslužiti čim več denarja. Proizvodnja orodja, orodnih komponent in manjših delov v avtomobilski industriji je časovno zahtevna in izjemno draga. Stremijo h krajšemu razvojnemu procesu, iteracijskemu ciklu in čim nižjim stroškom. S 3D-tiskom lahko na licu mesta izdelate orodja in komponente, ki jih potrebujete; na ta način ni več treba čakati na zunanje sodelavce. Mnoge vodilne znamke med proizvajalci avtomobilov so implicirale tehnologijo 3D-tiska v svoj delovni proces, tako lahko oblikujejo kompleksne geometrije z veliko manjšimi stroški. Tradicionalne metode so običajno drage in časovno obsežne, s 3D-tiskom pa lahko to delo opravimo veliko hitreje ter z višjo stopnjo natančnosti. Nove prototipe ali končne izdelke lahko držite v rokah že naslednje jutro in tako prihranite tako na času kot denarju.

Letalska industrija:

 
Letalska in obrambna industrija sta se med prvimi začeli posluževati  3D-tiska. Tehnologija jim odlično služi za razvoj novosti. 3D-tisk uporabljajo za izdelavo lahkih delov letal, tako za javni kot vojaški sektor.  3D-tiskajo tako zunanje dele letal, kot manjše sestavne dele. Letalska industrija je z uporabo 3D-tiska drastično zmanjšala stroške. Tehnologija omogoča geometrično svobodo in efektivno ter enostavno uporabo generativnega dizajna. Oblikovalci lahko zmanjšajo količino uporabljenega materiala vse do minimuma in dosežejo maksimalno trdnost novo oblikovanih kosov. Z izdelavo zgodnjih prototipov je komunikacija med člani ekipe razvoja veliko enostavnejša, nove koncepti pa se hitreje preizkusijo in potrdijo ali zavržejo. Hitro prototipiranje na licu mesta in ustvarjanje funkcijonalnih prototipov je s 3D-tiskom cenejše, hitrejše in enostavnejše kot kadarkoli. Tudi vzdrževanje opreme je lažje s 3D-tiskom kot tradicionalnimi metodami, prav tako pa so stroški izdelave veliko cenejši.

Medicina:

3D-tisk ustvarja novo poglavje v zgodovini medicine. Prispevki o prebojih na področju bio medicine in 3D-tisku v medicini že nekaj časa zasedajo naslovnice v medijih. Vse več beremo o postopkih, za katere si nismo mogli zamisliti, da bodo izvedljivi in jih sedaj s pomočjo 3D-tiska uspešno izvajajo. Kirurško načrtovanje je veliko lažje z natančnim 3D-modelom dela telesa, ki bo operiran.
Informacije pridobljene s CT in MRI raziskavami se zlahka pretvorijo v datoteke za tisk in se  »razrežejo«, da se lažje izolira in pregleda težaven predal, naj bo to mehko tkivo, kost ali možgani. Na takšen način tudi študentje lažje dobijo realno predstavo o konceptih, ki se jih učijo. Fizični vpogled s 3D-modelom nam omogoča, da določen del telesa vidimo iz nove perspektive. Poleg tega, da natančna replika problematičnega dela, olajša delo kirurgu, pomaga tudi pacientu. Operacije so stresne in če pacient dobro razume proces operacije, se lažje sprosti. Aplikacije 3D-tiska v medicini segajo vse od protetike, medicinskih naprav, področja veterine, tiskanja organov in priprav na operacije.

Dentalna industrija:

Dentalno industrijo k stalnemu napredku poganja tudi človeška želja po lepem izgledu. Raznolike dentalne težave zahtevajo personalizirane rešitve, kjer je 3D-tisk odigra pomembno vlogo. Tradicionalni postopki in metode zahtevajo izurjene in spretne strokovnjake, z uporabo 3D-tehnologij pa lahko ponudniki zdravstvenih storitev prihranijo na času in stroških. Poleg estetskega vidka pa narava pacientovih potreb v industriji zahteva kompleksnost, natančnost in ponovljivost. Iz teh razlogov je 3D-tisk idealna tehnologija za doseganje najboljših rezultatov. Takšna proizvodnja je veliko hitrejša in cenejša od tradicionalnih metod. S 3D-tiskom že izdelujejo ortodontske pripomočke, mostičke, zalivke in druge dentalne izdelke.

Modna industrija:

Na modnih pistah vse pogosteje opažamo fuzijo tehnologije in stila. Inovativnost, kreativnost in želja po izstopanju, ki ženejo modne oblikovalce, se vse pogosteje manifestirajo v stvaritvah, ki združujejo modo s tehnologijo. Oblikovalci lahko z uporabo 3D-tehnologij ustvarjajo kose, ki bi drugače verjetno ostali le skica ali ideja. 3D-tisk je na modne piste pripeljal nove materiale, teksture in kompleksne geometrije. Mnoge priznane blagovne znamke so 3D-tisk že vklopile v svojo proizvodnjo; odprle so se jim nove možnosti optimizacije proizvodnih procesov in prilagajanja kosov. Predvsem pa je implementacija novih idej s 3D-tiskom stroškovno učinkovitejša, do končnega produkta pridejo veliko hitreje in ceneje. 

Startupi:

Zadnja leta opažamo poplavo startupov, običajno so inovativni in polni zagona, težje pa jim je demonstrirati svoje ideje potencialnim strankam, investitorjem in članom ekipe. 3D-tisk je postal sinonim hitrega prototipiranja; 3D-naprave in njihova programska oprema ter materiali pa postajajo čedalje bolj enostavni za uporabo in se preprosto integrirajo v takšno organizacijo. 3D-tiskalniki so tudi čedalje bolj cenovno dostopni in zato idealni, da pomagajo mladim startupom njihove ideje demonstrirati v 3D.

Oblikovanje produktov:

Oblikujte, popravite, izbrišite, ponovite; brez dodatnih stroškov. Oblikovalci produktov lahko v vsaki fazi oblikovanja dobijo povratne informacije preko 3D-natisnjenih hitrih prototipov. Prototip je v nekaj urah že lahko na ogled, oblikovalcu pa preostane več časa za njegove naloge in ne izdelovanje modela, to opravi 3D-tiskalnik, hitro, efektivno in cenovno ugodno. Po vsakih popravkih, lahko hitro izdelate nov prototip in ga pošljete na testiranja. 3D-tisk omogoča ustvarjanje kompleksnih geometrijskih oblik in vam prepušča svobodo, kot je pri izdelovanju modelov s tradicionalnimi metodami, ne bi mogli niti zamisliti. Cikel oblikovanja lahko iz več mesecev skrajšate na le nekaj dni, kar pomeni, da lahko v enakem časovnem obdobju naredite veliko več.

 Knjižnice:

Mislite, da so si knjižničarji pred nekaj leti lahko predstavljali, da bo del njihove službe delo s 3D-tiskalnikom? Pa vseeno knjižnice po celem svetu vključujejo 3D-tiskalnike v svojo ponudbo. Tako kot smo včasih obiskali knjižnico, da smo kaj kopirali ali natisnili z laserskim tiskalnikom, tako lahko sedaj obiskovalci v knjižnicah uporabljajo storitev 3D-tiska. Tiskalniki, ki se uporabljajo v knjižnicah, morajo hitro producirati kvalitetne rezultate; prav tako morajo biti enostavni za uporabo, saj knjižničarji običajno niso strokovnjaki 3D-tehnologij. Danes so kvalitetni namizni 3D-tiskalniki že cenonvno dostopni in postajajo obvezne opreme hobi ustvarjalcev.

Avdiologija:

Visokokakovostne pripomočke za sluh lahko izdelate s pomočjo 3D-tiska. Najprej se z laserskim skenerjem pridobi 3d-model ušesa, nato se po meri 3d-natisnejo prilagojeni ušesni čepi. Uporaba 3D-tehnologij bistveno skrajša produkcijski čas in zagotovi višjo natančnost izdelkov. S pomočjo 3D-tiska izdelujejo vse od slušnih aparatov, radijskih slušalk in opreme za snemalne studie.

Film in televizija:

Praktično ni industrije, komor 3D-tisk še ni našel poti. Na področju televizijske in filmske produkcije se je 3D-tisk odlično odrezal kot orodje za izdelavo različnih rekvizitov, ustvarjanjo scenografije in posebnih učinkov. Vse od prototipov, pojmovnih pripomočkov, kompleksnih rekvizitov in osupljivih kostumov danes že 3D-tiskajo. Letos je prestižno nagrado za filmske dosežke, Oskarja, za področje najboljše kostumografije dobila modna oblikovalka, ki je s pomočjo 3D-tiska oblikovala kostume za film Črni Panter. V eni izmed najbolj priljubljenih serij, Igri prestolov, lahko zasledite ogromno 3D-natisnjenih rekvizitov in kostumov. 3D-tisk je prodrl v filmsko in televizijsko industrijo, veselimo pa se že prihajajočih novosti, ki jih še prinese. 

Orodjarji:

Izdelava orodij je kompleksen, predvsem pa drag in časovno zamuden postopek. Običajno se komponente orodij proizvajajo v manjšem številu, sestavlja pa jih kompleksna geometrija in morajo biti trdna. S 3D-tiskom lahko orodja prilagajate in tiskate, kar na licu mesta.