Raise3D

Danes so številne panoge, zlasti v sektorjih, kot sta proizvodnja in logistika, močno odvisne od proizvodnje in zalog iz Kitajske in jugovzhodne Azije. Med svetovno zdravstveno pandemijo so pretrgane dobavne verige vplivale na dejavnosti podjetij v številnih industrijskih sektorjih. Več kot 94 % podjetij iz skupine FORTUNE 1000 je poročalo, da je kriza močno vplivala na njihovo dobavno verigo.

Pandemija je poudarila omejitve tradicionalnih metod, zlasti pomanjkanja prilagodljivosti procesov.

 

 

 

Lahko 3D-tisk omogoči večjo prilagodljivost trenutnim dobavnim verigam?

V prvih nekaj mesecih pandemije se je opazno izpostavila pomembnost sektorja 3D-tiska. To je bilo še posebej vidno v medicinskem sektorju, kjer so ga uporabljali za izdelavo nujne opreme za zdravstveno osebje in paciente z vsega sveta. V nekaj dneh je “igralcem” v sektorju 3D-tiska uspelo izdelati kritične naprave za zdravstveni sektor, od mask do ventilatorjev, z namenom reševanja življenj.

Toda v zakulisju so proizvajalci iz vseh vrst industrij trpeli zaradi omejitev sedanjih dobavnih verig. Zlasti zaradi pomanjkanja lokalne proizvodnje in podaljšanih rokov.

Torej, je 3D-tisk smer rešitve?

Ena največjih prednosti aditivne proizvodnje je prenosna narava tehnologije. Podjetjem omogoča, da proizvodnjo hitreje dostavijo na lokalne trge in kupcem. Namesto da bi dali prednost množični proizvodnji v drugih državah, bi proizvajalci lahko dali prednost več lokalnim vozliščem. Druge prednosti vključujejo večjo prilagodljivost izdelkov, zmanjšano zapletenost in izboljšan čas prodaje. Na primer, predstavljajte si dobavno verigo, kjer bi bila stranka bolj vključena v načrtovanje in proizvodne procese (saj se cena na enoto dela ne spreminja). V bistvu je vsak del mogoče prilagoditi stranki brez dodatnih stroškov prilagajanja.
Poleg tega je aditivna proizvodnja veliko hitrejša. S konsolidacijo komponent in postopkov, potrebnih za proizvodnjo, je mogoče zmanjšati zapletenost, proizvodne stroške in posledično skrajšati čas dobave in čas do prodaje. Medtem ko tradicionalni deli potrebujejo kalup, 3D-natisnjeni deli potrebujejo le digitalno datoteko. Poleg tega bi prehod na “proizvodnjo na zahtevo” lahko postal norma. Kar bi pomenilo, da bi se zmanjšala potreba po prevozu fizičnega blaga po državah in celinah, kar bi imelo ogromen vpliv na skladiščenje in logistiko.

Proizvajalci lahko po zaslugi aditivne proizvodnje podprejo več lokalne proizvodnje.

Kljub temu bodo za dele, ki se jih izdeluje v zelo velikem obsegu, običajni proizvodni postopki, kot so brizganje ali CNC obdelava, vedno bolj konkurenčni. Zato ima aditivna proizvodnja možnost optimizirati sedanje oskrbovalne verige in zapolniti nekatere vrzeli, ki obstajajo, ne pa tudi nadomestiti običajnih metod.

Kako proizvajalci gledajo na 3D-tisk?

Številna podjetja še zmeraj niso vključila 3D-tiskalnikov v svoje dobavne verige. Vstopne ovire že dolgo vključujejo pomanjkanje strokovnega znanja in začetne naložbe v opremo. Kar delno pojasnjuje, zakaj so ponudniki storitev 3D-tiska v zadnjih letih narasli. Leta 2017 so “Research and Markets” v svojem prispevku „Trgu storitev za 3D-tiska – svetovni pregled in napovedi 2017 – 2022“ napovedali, da bo trg presegel 13 milijard dolarjev in v obdobju 2016–2022 CAGR rasel več kot 28 %. Ponudniki storitev lahko premagajo ovire, s katerimi se soočajo podjetja v zgodnjih fazah integracije, ko še niso ugotovili, kako bi dolgoročno vlagali v 3D-tisk.

V zadnjem času se je pojavilo veliko rešitev, ki utrjujejo pot k splošnemu sprejetju 3D-tiska, vključno s stiki s ponudniki. Na primer, storitev Dassault Systèmes ’Make, ki je del tržnice 3DEXPERIENCE, povezuje kupce z več kot 200 proizvajalci v Evropi in ZDA, ponuja     3D-tisk, CNC obdelavo, rezanje, brizganje in druge tehnologije.

Benoît Schildknecht, direktor tržnice pri Dassault Systèmes, komentira: „Proizvodna rešitev podjetja Dassault Systèmes, 3DEXPERIENCE Marketplace Make, na zahtevo, vam omogoča, da varno in bližje zgradite prožnejšo oskrbovalno verigo, za tako dolgoročne, kot kratkoročne potrebe. “

Zanimiv je tudi podatek, da je Dassault Systèmes upošteval nekatere tipične skrbi pri uporabi takšnih storitve. To je razlog, zakaj tržnica 3DEXPERIENCE omogoča kupcu spremljanje stanja njihove transakcije in ohranja vse njene sledljivosti. Benoît Schildknecht dodaja: „Člani lahko komunicirajo med seboj in primerjajo cene v vseh razpoložljivih proizvodnih virih “na zahtevo”, zahvaljujoč našemu mehanizmu za takojšnje kotiranje. Plačilo je olajšano, tako da se sprostijo projektne skupine in skrbijo le za pravilno izvedbo projekta in ne za administrativne naloge. ‘

Da povzamemo, COVID-19 je podjetja spodbudil k premisleku in preoblikovanju svojih dobavnih verig, zlasti tistih, ki so močno odvisne od drugih držav. Preoblikovanje proizvodnje bo v mnogih primerih omogočilo večjo prilagodljivost, nižje cene in boljšo kakovost delov. Zanimivo bo videti, kako se podjetja lotijo tega.

Ste tudi vi razmišlajali kako implementirati 3D-tisk v vaše poslovanje? Pišite nam in skupaj bomo našli najboljšo rešitev za vas!

Vir: 3dnatives.com