Logotip Garaže norega dedka

Avtomobilska delavnica z odštekanim nazivom Crazy Grandpa’s Garage (»Garaža norega dedka«) nudi storitev personaliziranih modifikacij avtomobilov. Ponujajo celostno storitev, tako produkcijo kot oblikovanje. Dedkova ekipa izdeluje in prilagaja personalizirane unikatne dele za kupce končnega trga visokokakovostnih izdelkov.

Mnoge izmed njihovih strank so avto entuziasti, ki jih navdušuje uglaševanje in izboljševanje tako videza kot zmogljivosti njihovih jeklenih konjičkov. Njihove stranke so ljubitelji visokokakovostnih in športnih avtomobilov.
Povpraševanje po njihovih storitvah je ogromno in da lahko dohajajo z naročili, so v svoj delovni proces vključili 3D-tiskalnike. 3D-tiskajo vse od zavornih krilc, stranskih kril in odbojnikov. 

Implementacija 3D-tiska v Dedkovi garaži je omogočila:

  • 50 % zamnjšanje stroškov

  • 83% krajši proizvodni čas

  • Znatno večja zanesljivost delov

Lastnik garaže in glavni oblikovalec, ki ga člani ekipe kličejo kar »Big Bear« ali »Veliki Medo«, začne pri vsakem personaliziranem avto delu s skeniranjem in meritvami ter zbiranjem podatkov o vozilu. Z uporabo CAD programske opreme ustvari 3D-model, upoštevajoč specifično geometrijo avtomobila, da lahko zagotovi popolno prilagajanje.
Mnogi izmed delov, ki jih stranke naročajo, so namenjeni zunanji uporabi na avtomobilu. Objekti, kot na primer dvo metrski spojlerji so preveliki, da bi jih lahko natisnili v enem kosu, zato »Big Bear« z uporabo programske opreme IdeaMaker razdeli datoteko na 7 – 8 medsebojno povezanih kosov in jih pošlje v tisk na Raise3D N2 in N2 Plus 3D-tiskalnik. Z uporabo več 3D-tiskalnikov istočasno je proizvodni čas bistveno krajši, zato načrtujejo razširiti njihovo floto Raise3D naprav.

 

Dokončan spojler, zavit z  smolo in ogljikova vlakna.

Ko so enkrat vsi posamezni deli 3D-natisnjeni jih pripravijo na vlivanje s sestavo kalupov in kitanjem, ki poskrbi za lep in gladek finiš. Kalupe natisnejo z moškimi in ženskimi utori, ki spojijo kalupe in poskrbijo, da med vlivanjem ne prihaja do drsenja. Dele nato vlijejo s plastmi smole in karbonskih vlaken, te zagotavljajo vrhunsko trdnost in spajanje ter lahkotnost.

Izzivi:

Pred 3D-tiskom je postopek zahteval ekipo izurjenih strokovnjakov, ki so ročno izdelovali dele, prav tako pa so delali z manj natančnimi merami. Takšen proces zahteva prototipiranje vsakega posameznega dela, kar drastično vpliva na vložen čas in stroške.
Z modeli, ki so za razliko od tistih ustvarjenih digitalno, ustvarjeni s tradicionalnimi metodami, so lahko geometrijo vozila le ocenili, potrebovali pa so tudi model prototipa. Big Bear pripravi mere in specifikacije, po katerih nato njegova ekipa ročno oblikuje potrebne dele. Prototipe izdelajo iz dražjih materialov, izrezljajo jih na primer iz lesa ali jih oblikujejo iz steklenih vlaken. Prototipe testirajo in prilagajajo vse dokler se ne poplonoma prilegajo zasnovanem dizajnu. Model nato pripravijo na vlivanje. Glede na del, ustvarijo kalup v katerem pripravijo model iz karbonskih vlaken.
Ustvarjanje delov na takšen način zahteva veliko število izurjenih delavcev. Kadar pa je dizajn, prileganje in storilnost dela omejena na veščine človeške delovne sile, je težko doseči zapletene geometrije. Poleg tega pa tudi vrednost delavcev vpliva na ceno proizvodnje. Izguba enega od teh dragocenih delavcev tudi.

Crazy Grandpa`s garage

"3D-tiskalniki Raise3D so zanesljivi in enostavni za uporabo. Nameravam dokupiti 8 dodatnih 3D-tiskalnikov, da bom dohajal z naročili."  Big Bear


 

 

Rešitev:

Sodelovanje z Raise3D in IdeaMaker programsko opremo ekipi »Norega dedka« prinaša popolno rešitev in avtomatizacijo delovnega procesa. Z vpeljavo 3D-tiskapa so tudi občutno skrajšali proizvodni čas. 3D-oblikovanje je ekipi omogočilo oblikovanje brez takšnih omejitev. Deli ustvarjeni s 3D-tiskom so natančni, saj nanje ne vplivajo dejavniki ročnega oblikovanja. Avtomatizacija njihovega delovnega procesa pa je drastično skrajšala proizvodni čas delavnice.
Tiskalna površina, ki jo ponujajo Raise3D, naprave je razlog, da lahko proizvedejo večje dele kot bi jih lahko na običajnih namiznih 3D-tiskalnikih. Zanesljivost tiska, velika delovna površina, preprostost uporabe IdeaMaker in enostaven zaslon na dotik dvigujejo učinkovitost dedkove ekipe, istočasno pa zmanjšujejo potrebo po delovni sili.
Čeprav so v dedkovi garaži prepolovili stroške proizvodnje, sta se zanesljivost njihovih dizajnov in prileganje teh, drastično povečali. Z implementacijo dodatnih 12 3D-tiskalnikov bo ekipa čas izdelave, iz prvotnih 30 dni, skrajšala na le 5 dni.

Želite tudi vi izboljšati svoje poslovanje? Prehiteti konkurenco? Zamanjšati stroške in skrajšati produkcijski čas? Kontaktirajte nas in svetovali vam bomo kako implementirati 3D-tisk v vaše poslovanje. Več o Raise3D 3D-tiskalnikih pa si lahko preberete tu.