Temne plati 3D-tiska

Svet 3D-tiska je v polnem razcvetu, pojavljajo se nove tehnologije, novi materiali in nove aplikacije. 3D-tisk pusti pečat v vsaki industriji, v katero prodre. Ali zakoni in regulacije dohajajo neverjeten razvoj? Kako zavarovati avtorsko zaščiten dizajn pred piratstvom? Kako bomo omejili, kdo lahko 3D-natisne revolver? Kdo bo lahko 3D-tiskal zdravila? Kdo bo potrdil dizajn za 3D-tisk delov naprav doma? To so vprašanja, ki lebdijo nad 3D-tehnologijo. Pred desetimi ali petnajstimi leti si nismo mogli niti zamisliti današnjih implikacij 3D-tiska, njegovega prodora v raznolike industrije in naša gospodinjstva. Prav tako se nismo posvečali negativnim aspektom, ki jih danes moramo vzeti v poštev. Z različnimi napravami lahko 3D-natisnemo praktično vse; od prsnega koša iz titana, plastičnih igrač, slastne pizze, živega tkiva pa vse do orožja.

(Vir: venturebeat.com )

Ne moremo spregledati niti potenciala za 3D-tisk denarja. Že davno v naši zgodovini, ko se je prenehala blagovna izmenjava in začelo trgovanje z denarjem, se je pojavilo ponarejanje denarja. Kot del preventive se ogromno sredstev nameni razvijanju novih varnostnih ukrepov, ki bi ponarejelacem otežili delo. Razvoj novih tehnologij pa kriminalcem omogoča nove načine ponarejanja. Papirnat denar se tiska z ploščami, ki so primerne za ponatis z 3D-tiskanjem, kovance pa je preprosto 3D-natisniti. Bo vsakdo, ki si bo lahko privoščil 3D-tiskalnik, lahko 3D-tiskal denar po potrebi?

 

Portugalska policija je razkrila kriminalno navezo, ki uporabljala 3D-tiskalnike za tisk ponarejenih bankovcev za 1 in 2 € ter 3D-natisnjene plošče za tisk bankovcev za 500 €. Bankovci naj bi bili med boljšimi ponaredki, ki jih je policija do sedaj odkrila. Izredno impresiven je bil postopek, s katerim so ustvarjali ponarejene kovance: ustvarili so različna orodja in instrumente, s katerimi so v kovini ustvarili obraze z precizno natančnostjo. Edina opazna razlika med originalom in ponaredkom je bila v teži kovanca, saj je bil ponaredek za malenkost lažji. Portugalska tiskarna denarja ni osamljen primer, 3D-natisnjeni ponaredki so med nami in organi pregona se trudijo dohajati z novimi tehnologijami. Čeprav je 3D-tisk med novejšimi metodami ponarejanja denarja, ga pametno izrabljajo tudi tisti, ki želijo ponarejanje preprečiti. Nemški raziskovalci so razvili mikrostrukture, ki se za večjo zaščito 3D-natisnejo na bankovce. Mikrostrukture merijo približno 100 μm in so prostemu očesu praktično nevidne. Na takšen način lahko poleg denarja zavarujemo tudi raznolike produkte.

3D-natisnemo lahko tudi svojo žepno napravo, ki prepozna ponarejene bankovce. Napravo sestavljajo dve UV led svetilki, ena bela LED svetilkain majhna baterija, in seveda 3D-natisnjeno ohišje. Digitalni model za izdelavo detektorja ponarejenih bankovcev lahko poiščete na spletu.

Nesmiselno je kriviti tehnologijo. Seveda se lahko 3D-tisk tudi zlorablja tako kot mnoge druge tehnologije, vendar so ljudje tisti, ki prekoračijo mejo. Na vladi in organih kazenskega pregona je, da prepoznajo nevarnosti in se na njih pripravijo.

Verjetno ste že zasledili polemiko o tisku pištol oz. orožja. Pred leti je teksaški študent prava 3D-natisnil plastično pištolo in objavil načrt za izdelavo na spletu. Načrt je bil z spleta prenesen okoli sto tisočkrat, predno so ga odstranili. Ideja, da si lahko vsakdo, ki ima doma 3D-tiskalnik, natisne svojo pištolo, je precej strašljiva. Vendar pa se moramo zavedati, da je večina plastičnih pištol, katerih 3D-modele najdemo na spletu, najbolj nevarna tistemu, ki jih uporablja. Sila, potrebna za izstrelek, namreč poškoduje plastične dele pištole, ta lahko razpade ali pa jo celo raznese. Delujočo pištolo dejansko lažje kupiti na črnem trgu kot funkcionalno 3D-natisniti. Tehnologija je sicer napredovala, razvijajo nova streliva, ki bi delovala skupaj s plastično 3D-natisnjeno pištolo, vendar je orožje tistim, ki ga želijo, bilo in bo dostopno tudi na druge načine.

(Vir: 3dprint.com )

V istem časovnem obdobju je podjetje Solid Concepts 3D-natisnilo kovinsko pištolo. Pištola se ni prav dosti razlikovala od tistih, ki so klasično izdelane. Za izdelavo so uporabili napredno tehnologijo laserskega sintranja in napravo, ki stane krepko preko pol milijona dolarjev. 3D-tisk orožja torej le ni tako dostopen kot nekateri želijo prikazati. Cene 3D-tiskalnikov z razvojem tehnologij sicer padajo, vendar pa cene naprednejših naprav ostajajo visoke, tako da ni bojazni, da bo že jutri lahko vsak imel doma tovarno orožja. Pomembno je tudi vzeti v obzir politiko do orožja, nekatere Ameriške države imajo precej ohlapno zakonodajo; posameznik lahko pride do orožja skoraj enostavnejše kot do 3D-tiskalnika. Pri regulaciji se moramo torej osredotočiti na ljudi in ne na tehnologijo.

S 3D-tiskom zdravil bodo mnogi lahko obšli dolgotrajne postopke. 3D-tisk zdravil je že prisoten, FDA je 2015 odobrila 3D-tisk zdravila za zdravljenje epilepsije. Proizvajalci trdijo, da so 3D-natisnjena zdravila dejansko bolj učinkovita, saj jih zaradi sestave v plasteh telo lažje absorbira. Zdravilo drži preko 50 patentov in trdijo, da naj bi bilo tudi IP zavarovano.  Pionir med 3D-natisnjenimi zdravili nakazuje potencial 3D-tiska v farmacevtski industriji in istočasno odpira polemiko nelegalnega tiska zdravil ter drog. Si bodo v bližnji prihodnosti ljudje sami tiskali droge za rekreativno uporabo? Kemijske formule nedovoljenih substanc, kot je na primer kokain, niso ravno skrivnost. Prav tako lahko v knjižnici ali spletu najdemo formule nevarnih kemikalij ter strupov, kot na primer Klor plina, ki so ga Nemci uporabljali v prvi svetovni vojni.

(Vir: 3dprint.com )

(Vir: 3ders.org )

Med pozitivnimi lastnosti 3D-tiska medikamentov je zagotovo kustomizacija odmerkov v zdravilih. Verjetno lahko pričakujemo dan, ko bodo tudi lekarne imele svoje 3D-tiskalnike in na licu mesta in po potrebi tiskale zdravila. Vprašanje, ali bodo vsi 3D-tiskali le predpisana in patentirana zdravila, pa odpira vrata enega temnejših kotičkov 3D-tiska.

Poleg 3D-tiska zdravil poznamo tudi bio-tiskanje. Ta od 3D-tiska živega tkiva počasi že prehaja k tisku organov. Razvoj medicinskih aplikacij 3D-tiska je neustavljiv, skoraj vsakodnevno lahko zasledimo novice o novih odkritjih in napredku. Podjetje BIOLIFE4D s skrbno izbranimi znanstveniki in medicinskimi svetovalci trenutno zbira sredstva za razvoj sistema, ki bi omogočal 3D-tisk srca za transplantacije. Za tisk se uporablja t.i. bio-ink, ki ga sestavljajo specifične srčne celice s hranili in materiali, ki celicam pomagajo preživeti postopek tiskanja. Uspeh inovacije bi odstranil potrebo po darovalcih in občutno skrajšal čakalne dobe na transplantacijo srca. Dobra novica za vse tiste, ki čakajo na presajene organe, in grožnja razvoja ogromnega črnega trga z organi po naročilu.
Ena od hitro rastočih vej bio-tiska je 3D-tisk bakterij. Razvili so že 3D-tiskalnike, ki lahko učinkovito tiskajo mikro organizme. Na ta način lahko proizvajamo raznolike mikro organizme in encime ter boljše razumemo delovanje v virusov in patogenov. Poglobljen vpogled v njih je lahko v veliko pomoč celotni medicinski industriji.  Eksperimentiranje z virusi pa v napačnih rokah lahko postane smrtonosna igra.

In avtorske pravice? Delimo jih na materialne, moralne in druge. Spadajo pod intelektualno lastnino, so izključne narave in omejujejo uporabo avtorskega dela brez soglasja avtorja. Do danes smo se z kršitvijo avtorskih pravic spopadali na področju literature, filma, glasbe, itd. Sedaj pa se odpirajo povsem nove dimenzije področja avtorskih pravic. Sam 3D-tisk niti ni problematičen pri vidiku intelektualne lastnine. 3D-tiskalnik za tisk potrebuje digitalno datoteko objekta in posebno programsko opremo, ki 3D-tiskalniku sporoča, kako naj nalaga plasti materiala. Objekt se oblikuje računalniško z uporabo CAD programske opreme ali pa z spleta enostavno prenesemo njegovo digitalno datoteko. Tu se srečamo z problematiko  vprašanja avtorskih pravic.

3D-tisk slovi po svojih zmožnostih duplikacije fizičnih objektov, na mnogih spletnih straneh najdemo datoteke z modeli antičnih skulptur ali modernih umetnostnih del. Ponatisk del, ki so avtorsko zaščitena  se smatra kot ponarejanje ali kraja. Razvoj novih materialov za 3D-tisk bo ponarejevalcem omogočil tisk ponaredkov, ki bo lahko zavedel še tako izučeno oko poznavalcev umetnosti. 3D-skeniranje omogoča ustvarjanje digitalnih replik objektov, kar lahko vključuje tudi avtorsko zaščitena dela.

 

Večina je vajena z spleta prenašati, tako legalno kot ilegalno, glasbo, filme in knjige. Predstavniki glasbene in filmske industrije so močno občutili udarec ilegalnega prenašanja datotek s spleta, vendar jim tega ni uspelo preprečiti. Kako se bomo torej spopadli z ilegalnim prenašanjem datotek za tisk zdravil, drog, orožja, avtomobilov, intelektualne lastnine, itd…? Vse več podjetij je začelo prodajati 3D-modele njihovih produktov na spletu, kar odpira ogromen črni trg. Z deljenjem datotek, kot je bilo z prenašanjem glasbe ter filmov, lahko pričakujemo biljonske izgube v določenih industrijah. Vendar pa glasbena industrija še zmeraj cveti, razvili so se novi poslovni modeli ter nove spletne platforme kot je iTunes. Prilagajanje poslovnih modelov in nižje cene datotek z dizajnom bodo zmanjšale potrebo ali željo po piratskem prenašanju datotek.

(Vir: lifewire.com)

Obstajajo platforme in programska oprema, ki podjetjem omogočajo upravljanje 3D-datotek. Startup Authentise so ustanovili v želji po zaščiti intelektualne lastnine, ki bi omogočala prodajo 3D-modelov za tisk. Njihova programska oprema omogoča predvajanje modela direktno na 3D-tiskalnik stranke, ne da bi se datoteka kakorkoli prenesla ali shranila na računalnik. Inovativen pristop nakazuje, da se bomo z razvojem novih aplikaciji na različne načine lahko spopadli tudi z vprašanjem intelektualne lastnine. Ovire na poti le spodbujajo domiselnost in razvoj. S prihodom generičnih 3D-ponaredkov bodo podjetja, ki nosijo lastniške pravice, težko prepričala svoje stranke, da kupujejo njihove produkte z navitimi cenami.  Pametna podjetja se bodo prilagodila novim tehnologijam, jih posvojila in z njimi obogatila uporabniško izkušnjo, namesto da bi se podala v IP vojno z njimi.

Prednosti, ki jih prinašajo tehnologije 3D-tiska so prevelike, da bi jih zavrgli zaradi potencialnih nevarnosti, ki jih prinaša. Rešitev so napredno razmišljanje, jasni zakoni in regulacije. Ne smemo se bati sprememb in novosti, vzeti jih moramo kot izziv in priložnost za razvoj, ki spodbuja kreativnost in inovativnost.
Vprašanje intelektualne lastnine kot črni oblak lebdi nad zakonodajo 3D-tiska. Kaj je legalno, kaj je legalno in etično vprašljivo ter kaj ilegalno. Kako se pripraviti in kako se zaščititi pred zlorabo. Vse več podjetji se poslužuje 3D-tiska kot del proizvodnje. Ogromno sredstev se nameni za raziskave in razvoj, kar bodo seveda želeli zaščititi. Dobra zaščita podatkov je nujno potrebna kot preventiva pred krajo IP-ja. Občutljive datoteke za 3D-tisk morajo biti šifrirane oz. kodirane ali vsebovati ukrepe proti tisku izven točno določenih 3D-tiskalnikov. Potrebujemo nove zakone, ki bodo pokrivali digitalno – fizično dvojnost 3D-tiska.
Pravijo, da med poštenimi ljudmi ni potrebe po zaklepanju vrat. Pred leti so nas takole opozarjali na ilegalno prenašanje glasbenih ter video datotek spleta. Tematika je danes vse bolj aktualna. Kako daleč pa vi mislite, da bo šlo piratstvo v 3D-tisku? Kaj vam predstavlja največjo nevarnost?