3D-tiskalniki Zortrax.
Spletni portal All3dp, ki nas oskrbuje z novicami iz sveta 3D-tiska že od leta 2013, je pripravil študijo primera o implementaciji 3D-tiska za hitro prototipiranje v italijanskem podjetju Metafora. Spodaj si lahko preberete prevod prispevka. Lepi in funkcionalni prototipi izdelkov niso več samo za velika oblikovalska podjetja z ogromnim proračunom. Nova tehnologija 3D-tiska ponuja izjemne prototipe – hitre in poceni oblikovalske iteracije, ki so dosegljive praktično vsem strokovnjakom. Izumitelji in vsi, ki imajo preprosto idejo za izdelek, potrebujejo prototipe, čim bolj podobne končnemu izdelku, ki ga poskušajo prodati ali financirati. To pred petimi leti ni bilo mogoče. Kakovosten, funkcionalen in trpežen 3D-tisk prototipov je bil finančno nedosegljiv, razen največjim podjetjem. Poleg tega so bili izrisi iz drugih materialov, kot sta stiropor ali les, zamudni in dragi. Danes pa vse večja dostopnost in cenovno dostopna kakovostna tehnologija 3D-tiska pomaga neodvisnim izumiteljem in butičnim oblikovalskim podjetjem, da oživijo svoje ideje.

Na primer, mladi izumitelji iz Metafora Design si prizadevajo, da bi strankam in potencialnim vlagateljem zagotovili prototipe, ki delujejo kot končni izdelki, ki jih imajo v mislih. Ta majhen italijanski kolektiv za oblikovanje in razvoj izdelkov, s sedežem v Milanu je ugotovil, da so čas, denar in razpoložljiva tehnologija za izdelavo prototipov predstavljali največjo oviro, preden so se preusmerili na 3D-tisk.

“Prototipi iz lesa ali polistirena bi bili preveč mučni za oblikovati,” pravi industrijski oblikovalec Andrea Pedulli, soustanovitelj Metafore. “Brez podpore 3D-tiska se ne bi mogli ukvarjati z neprofitnimi projekti konceptualnega oblikovanja.” Tako kot številna majhna oblikovalska podjetja tudi Metafora ni mogla razviti lastnih izumov, če niso vnaprej financirali prototipov, kar je zelo redko. Toda s svojim 3D-tiskalnikom Zortrax M200 Plus si oblikovalci lahko privoščijo, da svoje ideje prenesejo vse do funkcionalnega prototipa.

(Vir: all3dp.com)

Metafora 3D-natisne izvrstne prototipe, vendar je možnost, da jih izpopolnijo s funkcionalnimi iteracijami, tista najbolj pomembna prednost 3D-tiska.
“Pomembno je imeti prototip v lestvici 1: 1, ki je zelo podoben končnemu rezultatu, da lahko vsaka stranka razume, kako bo ta videti,” pravi Pedulli. “Za nas je možnost tiskanja komponente, testiranja, spreminjanja in ponatisa do optimalnega rezultata, razlog, da je 3D-tisk tako poseben.”
Zortrax M200 je za nekaj več kot 2000 evrov cenovno ugodna naložba za manjše podjetje.
“3D-tiskalniki so neverjetno orodje, ki močno olajša ustvarjalni proces, zlasti za tiste, ki nimajo sredstev za vlaganje v velike produkcije,” pravi Pedulli. “Pred časom je bilo za pridobitev prototipa s kompleksno obliko treba vložiti veliko sredstev (predvsem časa), da smo lahko preverili njegove linije, podrobnosti in dimenzije.”

 

Privabljanje investitorjev z kakovostnimi prototipi

 

 

Eden najnovejših ambicioznih projektov, s katerim se je Pedulli spopadel, je Eary, sistem za opozarjanje potresa na domu. Majhen in dovolj privlačen, da ga lahko umestite v kateri koli dom.

Zamisel o ustvarjanju celovite, enostavne in lepe potresne opozorilne naprave se je Pedulliju porodila med potovanjem na Japonskem, kjer je doživel velik potres. Njegova raziskava je pokazala, da je na voljo tehnologija za opozarjanje ljudi na potrese. Obstajajo tudi tehnološke rešitve za iskanje popotresnih žrtev po nesreči in za komunikacijo z nujnimi delavci. Manjkal je le sistem, ki je vse te tehnologije združil v nekaj preprostih, elegantnih napravah, ki jih lahko vsak namesti doma.
Eary sestavlja majhna kamera, ki jo lahko postavite blizu občutljivih točk v hiši, kot so vrata in okna, nadzorne naprave in mobilne aplikacije.
Skice in digitalne vizualizacije so pripomogle k oblikovanju prvotnega videza Earyja, vendar je model lestvice 1: 1, narejen s 3D-tiskom tehnologije FDM, omogočil oblikovalski skupini, da še bolj poenostavi izdelek. Uporabljeni prototipni material je bil Z-HIPS filament (Zortrax), močan material, ki je bil obdelan tako, da zagotavlja polmetno površino brez naknadne obdelave. Zortrax M200 uporablja lastniško tehnologijo Layer Plastic Deposition Plus (LPD Plus) za 3D-tisk visokotemperaturnih filamentov z topnimi podpornimi strukturami.
Pedulli in njegova mlada ekipa inženirjev so se naučili in uporabljali 3D-tisk za hitro izdelavo prototipov, ko so bili študenti na politehniški univerzi v Milanu, danes pa je drugače, pravi. »Zdaj je 3D-tisk temeljni del našega procesa in k njemu pristopamo veliko bolj poglobljeno, kot na univerzi. Uporabljamo ga za vsak projekt, ki zahteva 3D-element, preizkus dimenzij ali dokaz koncepta. ”

(Vir: all3dp.com)

Ekipa nenehno premika meje in preizkuša kaj lahko stori njihov tiskalnik. “Včasih med projekti porabimo nekaj časa za ustvarjanje majhnih predmetov in različnih zapletenih elementov,” pravi Pedulli. »To nam pomaga, da prosto eksperimentiramo z idejami. Za nas je zelo pomembno, da eksperimentiramo in potisnemo svoje meje daleč od vsakodnevnih rutinskih projektov. ”
Trenutno je zasnova sistema Eary le koncept v iskanju kupca, vendar Pedulli pravi, da so možnosti, da se ta zamisel spremeni v resničnost, večje, če je videti funkcionalni prototip, ki ga omogoča 3D-tisk. “Še vedno je mogoče, da se stranka zaljubi s čudovitim 2D fotorealističnim upodabljanjem, vendar s konkretnim in fizičnim 3D-preizkusom je končna izkušnja zagotovo popolnejša.”

Zortraxove 3D-tiskalnike najdete tudi v naši ponudbi. Za več informacij o napravi nas kontaktirajte.

 

Dogovorite se za brezplačno svetovanje kako z implementacijo 3D-tiska zmanjšate stroške v vašem podjetju.