Sarolea je prenovljeno belgijsko podjetje za proizvodnjo motociklov, ki je prevzelo zgodovinsko znamko, potem ko je prvotno podjetje ustavilo proizvodnjo v šestdesetih letih. Obnovljena znamka se zdaj osredotoča izključno na motocikle na električni pogon, srce podjetja pa ostaja strast do motociklov kot ob ustanovitvi znamke davnega leta 1850.

Sarolea od prvega do zadnjega detajla razvija in izdeluje motorna kolesa, z uporabo hišnih tehnologij, prvotno razvitih za dirkalna kolesa. Čedalje večja priljubljenost njihovih modelov na dirkalnih stezah je Saroleo vodila do oblikovanja cestne različice svojega prvega dirkalnega kolesa Manx 7. Sarolea je v vsaki fazi svojega proizvodnega procesa uporabljala tehnologijo 3D-tiska in vzpostavila tesne tehnične odnose s PolyMakerjem.

 

 

Polymaker filamente uporabljamo med načrtovanjem, da preverimo komponente in sklope. Tisk uporabljamo tudi, kot hitro orodje za izdelavo komponent iz ogljikovih vlaken in zahvaljujoč neverjetno visoki kakovosti materialov in strokovnosti njihovih inženirjev (Polymaker), so določene komponente na naših dirkalnih in proizvodnih kolesih natančno natisnjene. Komponente, ki so ovirajoče zapletene in zahtevne za izdelavo s tradicionalnimi proizvodnimi procesi.” – Rob Mitchell, Sarolea

Tehnologija 3D-tiska lahko avtomobilski industriji prinese ogromno prednosti v vseh vidikih. Sarolea je v vsako fazo svojega proizvodnega cikla vključila 3D-tisk, pri oblikovanju, proizvodnji in na koncu tudi za izdelavo delov, ki delujejo na cestnih in dirkalnih kolesih.

Faza 1: oblikovanje in razvoj

Aplikacije: prototipiranje, konceptno oblikovanje, ponovno oblikovanje.
Prednosti: nizki stroški, kratek produkcijski čas, lahki materiali, svoboda pri oblikovanju, hitro preizkušanje izgleda in funkcionalnosti.

 

 

Opis:
Tako PolyMax ™ PLA kot PolyMax ™ PETG se uporabljata za prototipiranje. Za električno supekolo Manx 7 je bila celotna karoserija potoripirana s pomočjo materiala PolyMax ™ PLA. Pri tej aplikaciji igrajo vlogo tisk, zanesljivost in trdnost. Na modelu N60 je Sarolea uporabila PolyMax ™ PETG za izdelavo prototipov karoserij. V primerjavi z zdravilom PolyMax ™ PLA je PolyMax ™ PETG lažji za peskanje in lakiranje, saj nudi dodatno toplotno odpornost 20 °C v primerjavi s PLA. To je Sarolei omogočilo tisk in testiranje karoserij s profesionalnim končnim izgledom.

 

 

PolyMax ™ PLA za prototipiranje karoserije.

 

 

PolyMax ™ PETG za prototipiranje karoserije.

Faza 2: proizvodnja

Aplikacije: izdelava kalupov, izdelava orodij in proizvodne opreme.
Prednosti: hitra in ugodna izdelava posebnih orodij za dele po meri, s 3D-tiskom v podjetju učinkovito skrajšamo proizvodni cikel. Natisnite negativne kalupe za neposredno polaganje ogljikovih vlaken.
Opis:
Sarolea z PolyMide ™ CoPA 3D-tiska kalupe, ki jih uporabljajo za izdelavo končnih delov iz ogljikovih vlaken. Tako Manx 7 kot N60 imata monokočno ohišje iz ogljikovih vlaken, kar zahteva številne zapletene kalupe, ki pomagajo pri postavitvi ogljikovih vlaken. PolyMide ™ CoPA lahko prenese visoko temperaturo in pritisk, ki sta vključena v postopek vakuumskega strjevanja, medtem ko se ogljikova vlakna pečejo v avtoklavu. PolyMax ™ PETG se pogosto uporablja tudi za izdelavo proizvodnih orodij, šablon in naprav, potrebnih pri sestavljanju koles.

PolyMide™ CoPA kalup.

 

 

Faza 3: Poprodajni trg

Aplikacije: Tiskanje delov pripravljenih za izdelavo, prilagajanje in nadomestni deli.
Prednosti: Natisnite končne dele v naprednih materialih in kupcem zagotovite popolno prilagoditev obstoječih delov, vodite digitalno bazo podatkov o rezervnih delih.
Opis:
Sarolea ima številne 3D-natisnjene dele v končni proizvodnji, zahvaljujoč naprednim materialom, ki jih ponuja Polymaker. PolyMide ™ PA6-CF se pogosto uporablja pri pretoku zraka z visoko hitrostjo, Polymaker ™ PC-PBT pa kot držalo za celice v baterijah po meri. PolyMax ™ PC-FR ponuja ognjevarni material za tiskanje napeljav in okov za številne visokonapetostne tokokroge in žice, ki so potrebni za vožnjo kolesa.

 

 

Polymaker™ PC-PBT držalo.

 

 

PolyMide™ PA6-CF zračni kanal.

Sarolea je ugotovila, da so materiali Polymaker neprecenljivo orodje, ne samo pri izdelavi prototipov, temveč tudi pri izdelavi in končni proizvodnji delov za njihova motorna kolesa. Tehnično partnerstvo med podjetjema, Sarolei omogoča, da premika meje elektrifikacije vozil.