Tehnologije 3D-tiska so vse bolj priljubljene. To postane še posebej jasno, če si ogledamo vse panoge, ki zdaj uporabljajo aditivno proizvodnjo. Sem ne sodijo samo tisti, ki bi jih pričakovali, na primer vesoljska industrija, gradbeništvo in medicina, ampak tudi športna industrija. Uporaba 3D-tiska v športu ni omejena na le nekatere, izolirane športe – nasprotno, od desk za deskanje in palic za golf do športnih in smučarskih čevljev, vsak ljubitelj športa najde nekaj zase. Vendar pa se aditivna proizvodnja najpogosteje uporablja za izdelavo različnih vrst zaščitne opreme zaradi sposobnosti prilagajanja uporabniku, ki omogoča bistveno boljšo zaščito. Spodaj si lahko preberete seznam portala 3DNatives, kjer predstavijo 3D-natisnjene inovacije v športnem sektorju.

 

 

 

 

3D natisnjena proteza za kolesarja

 

Pomen tehnologij 3D-tiska in njihov napredek v športni industriji je prišel na dan tudi na poletnih paraolimpijskih igrah 2016. Denise Schindler, nemška tekmovalna kolesarka, je na paraolimpijskih igrah 2016 v Riu lahko osvojila srebrno in bronasto medaljo v posamičnih kategorijah kronometra oziroma cestnih dirk – in to s 3D-natisnjeno protezo! Skupaj z ameriško programsko družbo Autodesk in njenim proizvajalcem protez Reha-Technik Wellmer so razvili postopek, v katerem je mogoče z laserskim skeniranjem digitalno izmeriti in modelirati preostale okončine amputirancev. Nato lahko izdelamo protezo s 3D-tiskom. Denise zdaj sodeluje s spletno platformo Mecuris Solution Platform, ki ji 3D -natisne proteze. Skupaj s svojim protetikom lahko oblikuje stopalo točno tako, kot si želi.

 

Dirkalni avtomobili Chevrolet s 3D tiskanimi deli

Leta 2020 je Chevrolet napovedal, da so do oktobra njihovi dirkalniki z vgrajenimi 3D deli v sezoni prevozili 80.000 milj ali približno 130.000 km. Proizvajalec avtomobilov je povzel potezo svoje matične družbe GM in vedno bolj postavlja aditivno proizvodnjo v središče svojega razvoja, tako v fazi izdelave prototipov, kot v končni proizvodnji. Samo leta 2020 sta na dirkališče vstopili dve novi korveti, vsaka s 75 3D-natisnjenimi deli, vključno z rezervoarji za olje, odprtinami in pokrovi posod za gorivo, hladilnimi omaricami za voznike in integriranimi hidracijskimi sistemi. Dirkalne ekipe znamke Corvette, INDYCAR, NASCAR Camaro in Silverado – so vozile vozila s 3D-natisnjenimi komponentami, kar dokazuje njihovo trajnost. Samo dve novi Corvette C8.4 sta v sedmih dirkah prevozili 9000 milj.

 

 

3D natisnjena nogometna maska podjetja Cavendish Imaging

Cavendish Imaging je londonsko podjetje, ki proizvaja maske, s katerimi športnikom, ki so utrpeli poškodbe obraza, na primer zlom nosa ali ličnice, omogočajo, da nadaljujejo z igranjem. S pomočjo 3D programske opreme lahko podjetje skenira obraz športnika in ustvari model, na podlagi katerega 3D-natisnejo zaščitno masko po meri. Ta novost zmanjšuje obdobja neaktivnosti, povezana s poškodbo, in hkrati preprečuje nadaljnje poškodbe, med okrevanjem. Masko je uporabljalo več profesionalnih igralcev nogometa in ragbija, med njimi tudi prva stranka in nekdanji kapetan Chelseaja John Terry ter Sergio Ramos.

 

 

HEXR 3D tiskana kolesarska čelada

Večina kolesarskih čelad je narejenih iz pene, ki dejansko ne zagotavlja toliko varnosti pri padcu, kot bi morala. Jamie Cook, soustanovitelj in izvršni direktor podjetja HEXR, je menil, da je čas, da se nekaj spremeni. In ravno zato je za večjo zaščito predstavil novo vrsto čelade HEXR, 3D-natisnjene iz poliamida 11 (PA 11). Čelade se lahko prilagaja s 3D-skeniranjem oblike glave, kar omogoča optimalno udobje. HEXR ponuja celo aplikacijo, s katero lahko sami preizkusite čelade. Vse, kar potrebujete, je tesno prilegajoča se kapa in prijatelj, ki vam lahko pomaga pri skeniranju glave.

KING Supersport-35 3D tiskani golf klub

KING Supersport-35 je 3D-natisnjena golf palica iz nerjavečega jekla 316, ki jo je Cobra Golf ustvaril v partnerstvu z HP in SIK golf. Medtem ko njegovo 3D-natisnjeno telo in rešetkasta struktura zagotavljata, da ima palica optimalno težo, višji MOI; zahvaljujoč tehnologiji SIK Face je rokovanje s palico dosledno in natančno, z vsako potezo. Ustvarjen s tehnologijo HP Metal Jet, je Cobra Golf prva 3D-natisnjena palica, ki zagotavlja odlično igro.

 

 

3D natisnjena kolesa podjetja Superstrata

Če ste ljubitelj kolesarjenja, vam bo všeč naslednji projekt podjetja Superstrata! Ustvarili so ogljikovo monokoko kolo, ki je bilo 3D-natisnjeno z uporabo kompozitnega stroja Arevo. Okvir je v celoti prilagojen morfologiji kolesarja in
oblikovan iz ogljikovih vlaken, materiala, ki slovi po svoji lahkotnosti in trdnosti. Tako je s kolesom lažje rokovati: podjetje trdi, da okvir tehta manj kot 2 steklenici vode ali natančneje 1,3 kg. Trenutno sta na voljo dve različici, od katerih je ena električna.

 

 

Wyve, 3D natisnjene in okolju prijazne deske za deskanje

Drug šport, pri katerem lahko najdete 3D tiskanje, je deskanje! Lani smo opravili intervju z ekipo Wyve, francoskim zagonom, ki se ukvarja z razvojem desk za deskanje s pomočjo aditivne proizvodnje. Posebnost tega projekta je v proizvodnem procesu desk, saj imajo poleg prilagodljivosti tudi zelo izviren dizajn. Družba navaja, da deske izdelujejo iz recikliranih plastičnih odpadkov, ki s 3D tehnologijami uporabniku ponujajo najbolj optimalno in odporno rešitev. Izviren način za združitev okolju prijaznosti in inovativnosti v istem projektu.

 

3D natisnjeni tekaški copati

3D-natisnjeni športni copati zdaj niso več osamljeni primeri. Vse več proizvajalcev športne opreme, vključno z Nike-om ali Reebok-om, za izdelavo svojih čevljev uporablja tehnologije 3D-tiska. Adidasov 4D Fusion, ki so ga lansirali januarja, je tudi med 3D-natisnjenimi čevlji. Razlog, zakaj se na tem področju povečuje uporaba 3D-tiska, je preprost: obstaja možnost personalizacije. 3D-tehnologije lahko uporabimo za skeniranje potrošnikove noge, razvoj 3D-modela in tisk v rekordnem času. Rezultat je čevelj, ki je prilagojen potrošnikovi morfologiji, potrebam in slogu.

Po meri prilagojeni 3D tiskani smučarski čevlji

Kar zadeva smučarske čevlje, so smučarji pogosto prisiljeni izbirati med visokozmogljivimi in udobnimi čevlji, ki so preveč ohlapni. Čeprav bolj udobni, ne morejo zagotoviti enake količine nadzora. Z uporabo najsodobnejših tehnologij 3D-tiska so Tailored Fits razvili smučarske čevlje, ki združujejo udobje in zmogljivost. Zahvaljujoč tehnologiji 3D-skeniranja lahko Tailored Fits 3D-natisne notranji del, specifičen za posameznika, kar zagotavlja neverjeten neposreden prenos moči. Poleg tega zasnova brez zaponk zagotavlja boljši krvni obtok, kar pomeni, da uporabnik lahko bolje občuti pobočja, ampak tudi nima več hladnih prstov!

 

Natančna diamantna čelada Riddell SpeedFlex

Varnost je ključnega pomena pri čeladah, še posebej, če se ukvarjate z visoko kontaktnim športom, kot je ameriški nogomet. Iz tega razloga je Riddell skupaj s podjetjem Carbon, podjetjem za tehnologije 3D-tiska, sodeloval pri ustvarjanju diamantne čelade Riddell SpeedFlex Precision Diamond, ki vsebuje prvo 3D-podlogo za nogometno čelado. Trenutno čelada spada med najuspešnejše čelade NFL in ima 3D-natisnjeno mrežno podlogo, ki jo je mogoče digitalno izdelati z lastniško tehnologijo Carbon Digital Light Synthesis ™ (DLS ™). Del tega razloga zakaj je tako učinkovit, ker uporablja Riddell-ov postopek natančnega optičnega branja glave in namestitve čelade, da ustvari prilagojeno podlogo za 3D čelado, natančno oblikovano na glavo športnika. Projekt je s faze prototipa prešel na serijsko 3D izdelavo oblog s pomočjo OECHSLER, enega največjih proizvajalcev v aditivni industrij, ki je Riddellu izdelal in dostavil na tisoče delov z uporabo svojih več kot 150 tiskalnikov Carbon L1. tri celine.


3D ščitnik za zobe
Guardlab je ameriško podjetje, ki se ukvarja z adtivno izdelavo ščitnikov za športnike na različnih področjih (boks, nogomet, hokej na travi itd.). Imajo različne modele, od tistih za nizko-kontaktni trening do takšnega z veliko kontakta. S 3D-skenerjem dobijo tridimenzionalni model športnikove čeljusti. Ti natančni podatki pomagajo pri razvoju zaščitnika, ki je vedno odvisen od stopnje zaščite, ki je potrebna za preprečevanje udarcev. Ko imamo 3D-model, ga lahko prilagodimo strankinim željam.

 

3D hokejska čelada s 3D tiskom, ki jo je odobril NFL

V drugem projektu Carbon sta CCM Hockey in Carbon sodelovala pri revolucionarnem oblikovanju hokejskih čelad, ki se v zadnjih 50 letih večinoma niso spremenile. Podjetja so s tehnologijo Carbon Digital Light Synthesis ™ (DLS ™) in CCM Hockey’s Nest Tech ustvarila prvo 3D čelado s certifikatom NHL, Super Tacks X z NEST Tech. Po navedbah podjetij digitalno natisnjena mrežasta podloga ponuja vrhunsko zračnost, udobje in zaščito ter je v celoti prilagojena športnikovi glavi. Prilagojena čelada bo na voljo vsem igralcem NHL pred sezono 2021, čeprav bodo v sezoni 2020 NHL trije profesionalni igralci, Austin Matthews in John Taveres iz Toronto Maple Leafs in Seth Jons iz Columbus Blue Jackets, že igrali v čeladah. CCM bo spomladi 2021 izdal 3D-natisnjeno maloprodajno čelado za kupce.

 

Vir: 3dnatives.com