raise3d logo

Proces inovativnosti na trgu športnih izdelkov zahteva čas in ustvarjalnost. Oblikovalske ekipe se morajo hitro prilagoditi novim trendom in nenehno izboljševati delovanje. Podjetja, ki nenehno nadgrajujejo svoje izdelke, uspevajo in ostajajo, iz leta v leto.

Stranka podjetja Raise3D, Sportmaster, je mednarodna prodajalna športnih izdelkov in izdelkov na prostem z več kategorijami (držijo več kot 300 blagovnih znamk oblačil, obutve in opreme) z več kot 515 trgovinami po vsem svetu. Potreba po prilagajanju potrebam kupcev in trga, v vse bolj konkurenčni industriji športnih izdelkov, jih je vodila do 3D-tiska.

Izziv:

Sportmaster je potreboval prilagodljivo proizvodno rešitev in hitre 3D-natisnjene prototipe, da bi obdržal učinkovitost in skrajšal čas do prodaje. Pred uporabo 3D-tiskalnika Raise3D Pro2 bi Sportmaster ustvaril dizajn za nove izdelke in jih potem poslal v različne delavnice. Če so te naredile napako ali je dizajn potreboval manjše prilagoditve, je lahko trajalo tudi nekaj tednov, da so jih popravili. To jih je stalo tako čas kot sredstva, ki bi jih lahko namesto tega vložili v nadaljnjo vizijo oblikovalca in navsezadnje podjetja samega.

Raise3D Pro 2 3D-tiskalnik

Idealna rešitev: 3D-tiskalnik velikega formata.

Rešitev:

Sportmaster se je odločil spremeniti svoj način proizvodnje prototipov in sprejel fleksibilno proizvodnjo s 3D-tiskom. 3D-tiskalnik velikega formata je idealna rešitev, če želite raziskovati razvoj izdelkov s hitrim prototipiranjem, ne da bi vlagali v celovito rešitev za aditivno industrijsko proizvodnjo. Da bi povečali učinkovitost, so svoje zahteve zmanjšali na tri parametre.

Želeli so:

 •  Dvojni ekstruder, ki lahko tiska v dveh različnih barvnih materialih,
 •  tih, 3D-tiskalnik z zaprto komoro, primeren za poslovno okolje,
 •  veliko prostornino za večje tiske.
S pomočjo podpore osebja Raise3D in po skrbnem pregledu konkurentov je Sportmaster izbral 3D-tiskalnik Raise3D Pro2, ki ni le izpolnil njihovih osnovnih zahtev, ampak je ponudil še nekaj odličnih funkcij, ki popolnoma ustrezajo njihovim potrebam, kot so:
 •  IdeaMaker; Intuitivna in enostavna patentirana programska oprema za 3D razrez.
 •  Zaprta komora in velika prostornina; Pro2 Plus jim je ponudil ogromno prostornino z dvojnim elektronskim ekstruderjem za dve barvi ali materiala, ki se lahko uporabljata hkrati. Tako, da lahkoSportmaster brez težav natisne prototipe visokih ali velikih športnih izdelkov za izdelavo prototipov s 3D-tiskom.
 •  Hišni filament in odprt program filamentov; uporaba širokega nabora odobrenih materialov za 3D-tisk, kot so najlon, polikarbonat, ogljikova vlakna, PLA in ABS, je oblikovalcem in raziskovalnim in razvojnim skupinam pomagala ustvariti številne funkcionalne in visokozmogljive tiske iz različnih zanimivih ter eksotičnih materialov z zmanjšanim stroški prototipov.
 •  Oblak Raise3D z mobilno aplikacijo: popolnoma integriran ekosistem za upravljanje 3D-tiska je celotnemu raziskovalno-razvojnemu in proizvodnemu timu omogočil sodelovanje. Prejeli so podporo in usposabljanje o uporabi 3D-tiska za izdelavo prototipov in preko RaiseAcademy, njihove platforme za učenje in video vodniki, tehničnimi nasveti ter dostopom do znanja, potrebnega, da postanejo strokovnjaki za aditivno proizvodnjo.
 • Hitro prilagajanje na spremembe, ki jih prinese hitro prototipiranje: s prilagodljivo proizvodnjo in hitrim 3D-tiskom prototipov, s sistemom Raise3D Pro2, se je Sportmaster prilagodil spremembam na način, ki mu tradicionalna izdelava preprosto ne more konkurirati. Uporaba 3D-tiskalnika Pro2 je povečala spremenljivost modelov, hkrati pa omogočila izdelavo delov iz različnih materialov, barv in velikosti serij, znatno pa so zmanjšali stroške prototipiranja.
 

Sportmaster zdaj svoje prototipe ustvarja znotraj oddelka za oblikovanje in razvoj. Končane modele preprosto natisnejo v sosednji sobi. Zahvaljujoč popolnoma zaprti komori z vgrajenim HEPA filtrom, je serija Pro idealna za njihovo pisarniško okolje. Če se pojavijo kakršne koli težave ali so potrebne spremembe v zasnovi, jih preprosto preoblikujejo s programsko opremo za 3D-modeliranje in jih ponovno natisnejo.

Vpliv 3D-tiska na proizvodno industrijo je močno izboljšal čas izdelave in natančnost prototipov za številne uporabnike na področju oblikovanja, inženiringa in proizvodnje.

 

3D-natisnjeni modeli.

Vpliv 3D-tiska na proizvodno industrijo je močno izboljšal čas izdelave in natančnost prototipov za številne uporabnike na področju oblikovanja, inženiringa in proizvodnje.


»Raise3D Pro2 je znatno optimiziral proces razvoja novih produktov. Svoje delo smo pospešili in prihranili sredstva. Zdaj imamo več časa za eksperimentiranje, preizkušanje zanimivih idej, tiskanje številnih različic prototipov in takoj lahko uveljavljamo spremembe « Seger (predstavnik Sportmasterja)


Možnosti oblikovanja in inovativne uporabe Raise3D Pro2, upravljavcem in oblikovalcem izdelkov Sportmaster omogoča, da razvijajo svoje prihodnje kolekcije z izdelki, ki so v trendu, bolj funkcionalni, udobni in varni za uporabnika. Še pomembnejše je, da 3D-tisk neposredno vpliva na njihovo vsakodnevno poslovanje. 

 •   Zmanjšali so proizvodni čas novih prototipov za 40 %. 
 •  Znižali stroške za 30 %.
 •  Pospešili razvoj izdelkov.
 •  Izdelava po naročilu ne predstavlja težav.
 •  Omogočena izvedba internega testiranja in hitra izdelava prototipov.
 •  Skrajšali so produkcijski čas.

V vsakdanjem delu vsi iščemo načine za optimizacijo procesov in aktivno implementiramo nove strategije. Trajnostni uspeh je težko doseči brez uporabe naprednih tehnologij, sistemov in rešitev, kot so 3D-tisk in aditivna proizvodnja. Sprememba je edina stalnica. Podjetja, kot je Sportmaster, ki odprtih rok sprejemajo novosti in spodbujajo inovacije z namenom nenehnega izboljševanja poslovanja, so med vodilnimi »v tropu«.