Medtem, ko se gradbena industrijana novo ustvarja, da bi se spoprijela z naraščajočimi svetovnimi okoljskimi vprašanji, se vse bolj uveljavljajo 3D-natisnjene stavbe. V Združenih državah Amerike, na Nizozemskem ali na Kitajskem, kjer so že v uporabi prvi 3D-natisnjeni dvižni mostovi, se uporaba 3D-tiska v gradbeništvu hitro širi. Nekateri pa želijo iti še dlje. Arhitekt Valentino Gareri je skupaj s Stevom Lastrom iz podjetja 6Sides, ki je specializirano za tehnologijo in wellness, ter podjetjem Delos, enim vodilnih svetovnih nepremičninskih podjetij, zasnoval Sončnično vas (Sunflower Village) , trajnostno, ekološko, inovativno in 3D-natisnjeno vasico!

 

»Sončnica«, ki jo sestavlja 19 trajnostnih hiš in je namenjena podeželskim območjem z nizko gostoto poselitve, je bila zamišljena kot odgovor na množično izseljevanje iz velikih mest, ki se še posebej povečuje od začetka zdravstvene krize. Kot pove že ime, je arhitekta pri postavitvi različnih hiš navdihnila oblika sončnic. Podobno kot roža ima tudi naselje krožno obliko, različne hiše pa so zgrajene okoli osrednjega območja. Za gradnjo 19 hiš pa želijo Valentino Gareri in njegovi partnerji uporabiti aditivno proizvodnjo.
V podjetju so ob tem zapisali: “Od kamnite in lesene strukture do opeke in sistema obokov ali uvedbe armiranobetonske strukture, ki je omogočila oblikovanje višjih in preglednejših stavb.Podobno bo tehnologija 3D-tiska dala obliko mestu prihodnosti. To predstavlja bolj trajnosten postopek gradnje v primerjavi s tradicionalnim, saj se v delovni fazi porabi manj zemlje.”

Sončnična vas na ogled postavlja okolju prijazne lastnosti

Podobno kot pri uporabljenih gradbenih metodah so bile hiše zasnovane tako, da porabijo čim manj energije. Vsaka hiša je opremljena s fotovoltaičnimi (sončnimi) paneli, streha pa je nagnjena tako, da “sledi” soncu in tako zajame čim bolj učinkovito količino sončnega sevanja, podobno kot sončnica v naravi, ki se stalno obrača proti soncu. Poleg tega naklon streh ponuja tudi možnost zbiranja dežja, ki se zbira neposredno v rezervoar za vodo, preden se bo uporabil za splhovanje stranišč ali namakanje. Končno, posebna geometrija hiš poudarja “učinek dimnika”, učinek, ki zaradi naravnega prezračevanja znatno zmanjša potrebo po energiji za klimatizacijo.
Čeprav je Sončnična vas trenutno šele v fazi načrtovanja, ne bi bilo presenetljivo, če bi se tovrstna stanovanjska vas pojavila v nekaj letih. Sončnica, ki je okolju prijaznejša in bolj trajnostna od drugih mest, se zdi primerna alternativa našim sedanjim vasem. Še posebej zato, ker so zaradi 3D-tiska in zamišljene vrste hiš bivališča skoraj samozadostna in porabijo zelo malo energije. Več o projektu si lahko preberete na spletni strani Valentina Garerija tu.

Vir fotografij: Thumbnail Photo Credits: Valentino Gareri Atelier.

Vir prispevka: 3dnatives.com.