Svetovni mediji poročajo o slovenski raziskovalki Nataši Mušević, katere patent za novo tehnologijo je lanskega decembra potrdila in objavila svetovna organizacija World Intellectual Property Organization. Tehnologija uporablja magnetno levitacijo za postavitev materiala v praškasti obliki v volumetričnem prostoru za tisk.

Nataša Mušević je od leta 2012 direktorica Zavoda Park, ki ukvarja z raziskavami in razvojem ter med drugim nudi storitve prototipiranja in digitalne proizvodnje.
Patent Muševićeve je sistem 3D-tiska, ki temelji na sestavi volumetričnih delov, kot so bloki ter krogle, namesto plasteh. S to metodo se za levitacijo kovinskega praška uporabi magnetno polje znotraj talilnega volumna. Z levitacijo se prah omeji na določen volumen, nato se aktivira več elektronskih žarkov, ki stalijo prah, ta pa se ob ohlajanju strdi v trden objekt.
 
Spodaj si lahko ogledate posnetek volumetričnega tiska:

Muševićeva v patentu opiše tehnologijo, ki z magnetno levitacijo pozicionira praškast material v volumetričnem prostoru za tisk. Številni elektronski žarki sprožijo prostorsko taljenje praškastih materialov. Na ta način bi lahko proizvajali celotne objekte istočasno. Z zaporedno izdelavo volumetričnih delov bi namesto običajnega postopka, kjer se nalaga plast na plast, drastično pospešili čas proizvodnje.
Na področju volumetričnega tiska je bil fokus do sedaj večinoma na biomaterialih in polimernih smolah, omenjena tehnologija pa se ukvarja s kovinskimi praški. Objavljen patent je danes namreč ena prvih in redkih tehničnih rešitev, ki omogočajo volumetrično aditivno proizvodnjo s kovinami.
Potreba po 3d-natisnjenih kovinskih delih je čedalje večja in posledično tudi potreba po vse hitrejših in učinkovitejših industrijskih napravah. Aplikacije patenta naj bi omogočile razvoj nove generacije industrijskih naprav za aditivno proizvodnjo.

Patent opisuje tudi kako se spopasti z izzivi tiska previsov; gre za način tiska »od znotraj navzven«. Na takšen način lahko produciramo kompleksne strukture brez potrebe po podpornem materialu in tako zmanjšamo porabo materiala in čas namenjen naknadni obdelavi.
Na Zavodu Park celo navajajo, da ima volumetrični postopek aplikacije tudi v tisku v vesolju, saj je magnetna levitacija praškastih materialov visoko učinkovita v prostorih brez težnosti.
Komercializacija v patentu opisane tehnologije bi silno vplivala na zmožnosti in hitrost aditivne proizvodnje in odprla nove možnosti za razvoj nove generacije tehnologij aditivne proizvodnje.

Celotno vsebino patenta si lahko preberete tu.
Pozorno bomo spremljali novice o opisani tehnologiji in jih seveda delili z vami. Vabimo vas, da z nami delite svoje mnenje.