Nizozemsko raziskovalno središče Brightlands Materials Center je razvilo 3D-natisnjene sestavljene dele s samozaznavno funkcionalnostjo. Samozaznavanje ustvarja priložnosti za spremljanje kritičnih struktur na področjih, kot so vesoljska industrija, gradbeništvo, zdravstvo.

Kaj je samozaznavanje?

Samozaznavanje je sposobnost materiala, da zazna svoje stanje, sam material se uporablja kot senzor. Kompoziti iz polimerne matrice, ki vsebujejo neprekinjena ogljikova vlakna, so znani materiali, ki imajo samozaznavne sposobnosti na podlagi merljivih sprememb električne odpornosti neprekinjenih vlaken. Praktični pomen takšnih izdelkov je pri nadzoru zdravstvenega stanja struktur na letalih ali kritičnih delih konstrukcij, kot so mostovi.

Običajno se samozaznavni material izdeluje s tradicionalnimi kompozitnimi tehnikami izdelave, ki so zapleteni večstopenjski postopki, izdelani s posebno opremo.

Center za materiale Brightlands združuje samozaznavanje neprekinjenih vlaken z izdelavo kompozitov z Anisoprintom, da postane bolj učinkovito.

Rezultati so bili odkriti s spremljanjem deformacij v preprostem upogibnem nosilcu in v maketi sestavljenega mostu za pešce.

 

 

Za zaznavanje je ključnega pomena popolna svoboda postavitve ogljikovih vlaken, ker mora gledati iz dela, da lahko vzpostavi povezave z nadzorno elektronsko strojno opremo.

Odprti sistem Anisoprinta omogoča možnost natančnega pozicioniranja in usmerjanja ogljikovih vlaken. Ogljikova vlakna, ki so nameščena na izbranih mestih znotraj izdelka, so sestavni del strukture. To pomeni, da so “senzorji” iz ogljikovih vlaken nameščeni tam, kjer so potrebni, več vlaken pa lahko tvori vrsto senzorjev po celotnem delu.

 

 

*Deformacijo konstrukcije, kot funkcijo primerne obremenitve, se nadzoruje z potiskanjem mostu.

 

 Anisoprint samozaznavni upogibni žarek:

“Kot center za raziskovanje materialov, ki se ukvarja z aditivno proizvodnjo s kontinuiranimi vlakni, potrebujemo prilagodljivost glede materialov in postavitev vlaken, ki jih lahko uporabimo na 3D-tiskalniku. Anisoprint Composer ponujaj to prilagodljivost, ki nam omogoča podporo našim industrijskim kupcem pri razvoju inovativnih aplikacij termoplastike, ojačane z vlakni. “

– Richard Janssen, poslovni razvijalec podjetja Brightlands