raise3d logo

 

Proizvajalec 3D-tiskalnikov Raise3D je razkril, da namerava predstaviti novo namizno napravo, ki uporabnikom omogoča izdelavo delov, obogatenih z ogljikovimi vlakni.
Naprava poimenovana “E2CF” je naslednica Raise3D nagrajenega 3D-tiskalnika “E2” uporablja isto tehnologijo dvojnega ekstrudiranja IDEX in fleksibilno ploščo kot prej, tiska pa lahko tudi z materiali, ojačanimi z vlakni. Posledica tega je, da je najnovejši 3D-tiskalnik podjetja Raise3D sposoben proizvajati dolgotrajne dele z visoko trdnostjo glede na težo, s potencialnimi aplikacijami za avtomobilsko, vesoljsko in zdravstveno uporabo.

 

 

“Z lansiranjem E2CF Raise3D zapolnjuje tržno vrzel med namiznimi 3D-tiskalniki, ki so optimizirani za filamente, ojačane z vlakni, zaradi česar je 3D-tisk z ogljikovimi vlakni dostopno in preprosto,” je dejal globalni direktor Raise3D Edward Feng. “To je pomemben korak našega poslanstva pri spodbujanju in izvajanju prilagodljivih proizvodnih rešitev, ki se uporabljajo za majhno ali agilno proizvodnjo.”
“Globalno prizadevanje za izdelavo več energijsko učinkovite opreme je spodbudilo visoko povpraševanje po delih z visoko trdnostjo glede na težo.«

 


Raise3D 3D-tiskalnik E2CF z nameščeno napravo za sušenje materiala.

 

Raise3D portfolio namiznih naprav

S sedežem v Kaliforniji in s pisarnami v Rotterdamu in Šanghaju, je Raise3D specializiran za razvoj sistemov FDM tiska, materialov in sorodne programske opreme za svojo bazo odjemalcev MSP in LME. Ko so leta 2015 prvotno predstavili svojo napravo N2, je podjetje leta 2018 izdalo nadgrajeno serijo Pro2, sistem, ki ga odlikujejo dvojni ekstruderji in široka združljivost z materiali.
Od takrat je Raise3D zgradil robustno ponudbo svojih sistemov in aprila 2019 predstavil farmo 3D-tiskalnikov RaiseFactory, ki naj bi zaradi svoje programske opreme za upravljanje RaiseCloud zmogla proizvajati dele po meri v večjem obsegu. Istočasno je ponujala odgovor na potrebe strank po razrezu z uvedbo knjižnice ideaMaker in posodobljenimi programi ideaMaker 4.0.

V portfoliu Raise3D naprav, je 3D-tiskalnik E2 3D trenutno vodilni model. Predstavljen na TCT 2019, je bil tiskalnik industrijskega razreda E2 namenjen predvsem proizvajalcem in inženirjem, toda s »težko-kategornikom« E2CF si Raise3D zdaj prizadeva dvigniti raven zmogljivosti in doseči proizvodnjo dostopnih robustnih delov, ojačanih z ogljikovimi vlakni v domove na delovne mize svojih strank.

 


Eden od ekstruderjev na novem 3D-tiskalniku Raise3D E2CF 3D med kalibracijo.

3D-tisk z ojačanimi vlakni sedaj dostopen

Prvič objavljen na TCT Asia 2021, je E2CF posebej zasnovan tako, da omogoča ustvarjanje ultra vzdržljivih delov, ki jih je mogoče dolgoročno uporabljati v zahtevnih aplikacijah. Da so to omogočili, je Raise3D svojo najnovejšo napravo opremil z sistemom za ekstrudiranje z dvojno prestavo, ki mu omogoča obdelavo utrjenih komponent z dvakrat večjo silo, kot E2, z zmanjšanim tveganjem obrabe.
Kar zadeva druge nadgradnje, ima E2CF visoko vzdržljivo šobo in nastavitev pretoka filamenta, ki je mehansko izboljšana za dolgotrajno uporabo, kar pomeni, da lahko nalaga filament proizvajalca več kot 1.000 ur naenkrat, medtem ko avtomatska kalibracija postelje omogoča sistemu boljšo oprijemljivost prve plasti kot njegov predhodnik.
Raise3D bo poleg prihajajočega sistema lansiral tudi svoj industrijski PA12 CF polimer in podporni material. Natezna trdnost 72 MPa in udarna trdnost 12,5 kJ/m2 naj bi novemu PA12 omogočali izdelavo lahkih, a hkrati dolgotrajnih delov s izgledom površine, ki ne zahteva naknadne obdelave za končno uporabo.

Zahvaljujoč tem lastnostim so materiali podjetja, ki bodo priloženi najnovejšemu tiskalniku, potencialno idealni za proizvodnjo industrijskih komponent, kot so vbodne naprave in napeljave. Še več, E2CF je opremljen z dvema zapečatenima škatlama za sušenje, ki uporabnikom pomagata ohraniti filamente hladne, Raise3D pa pravi tudi, da ima v pripravi še dodatne materiale, zato namerava graditi na združljivosti nove naprave po lansiranju.

 


Del, izdelan iz industrijskega materiala PA12 CF podjetja Raise3D z podporno strukturo.

Tehnične specifikacije in cene

Po navedbah Raise3D je E2CF planiran za lansiranje v poznem četrtem četrtletju, čeprav natančen datum še ni določen. Pozneje letos namerava podjetje predstaviti svoj prihajajoči sistem preko javnega spletnega dogodka. Tisti, ki si želijo napravo ogledati od bližje, pa to lahko storijo na Rapid+TCT od 13. do 15. septembra, TCT v Birminghamu od 28. septembra do 30 in med Formnext 16. in 19. novembrom 2021.
Medtem ko se cene še lahko spremenijo, namerava Raise3D za svoj novi sistem v Evropi zaračunati okrog 3.999 evrov, v ZDA in tujini pa 4.499 dolarjev. Predprodaja se bo predvidoma odprla nekaj tednov, preden bo tiskalnik na voljo za prodajo, pozneje leta 2021, medtem pa lahko tehnične specifikacije za E2CF najdete spodaj.

Volumen izdelave (enojni ekstruder): 330 x 240 x 240 mm.
Volumen izdelave (dvojni ekstruder): 295 x 240 x 240 mm.
Hitrost šobe za tisk: 30 – 150 mm/s.
Višina plasti: 0.1 – 0.25 mm.p
Premer šobe: 0.4mm (0.6/0.8mm na voljo).
Maksimalna temperatura šobe: 300 °C.
Velikost naprave: 607 x 596 x 465 mm.
Neto teža: 32.4 kg.
Povezljivost: Wi-Fi, LAN, USB, kamera.

Vir:3dprintingindustry.com