raise3d logo

 

Proizvajalec 3D-tiskalnikov Raise3D je napovedal novo serijo naprav Pro3.

Nova serija Pro3 temelji na seriji Pro2 in ima izboljšano uporabnost, industrijsko ponovljivost in na splošno večjo zmogljivost. Po navedbah podjetja Raise3D je ta linija izdelkov namenjena predvsem agilni in maloserijski proizvodnji za aplikacije, kot so orodja, industrijski rezervni deli in funkcionalni prototipi.
Serija Pro3 vključuje dva 3D-tiskalnika: manjšega Pro3 s prostornino 300 x 300 x 300 mm in večjega formata Pro3 Plus, ki ima prostornino 300 x 300 x 605 mm.

 

 

Edward Feng, izvršni direktor podjetja Raise3D, je dejal: “Zaradi prepoznavnosti serije Pro2 smo začeli uresničevati svoje poslanstvo: ‘Voditi promocijo in izvajanje rešitev za prilagodljivo proizvodnjo s 3D-tiskom. Z uvedbo serije Pro3 bomo samozavestno izvajali prilagodljivo proizvodnjo.”

Modela Pro3 in Pro3 Plus sta opremljena s sistemom za dvojno ekstrudiranje z najvišjo temperaturo šobe do 300 °C. To sisteme usposablja za tisk s celo vrsto visoko zmogljivih materialov, kot so PC, TPU, PP, ASA, kompoziti iz steklenih vlaken, kompoziti iz ogljikovih vlaken ter filamenti s kovinskim in lesnim polnilom. Seveda so tiskalniki v celoti združljivi tudi s celotno programsko opremo podjetja Raise3D.

 

 

Ekstruderji serije Pro3 so modularno zasnovani za poenostavljeno vzdrževanje, nov zamenljiv sistem šobe pa omogoča enostavno menjavo komponent. To je še posebej koristno za stranke, ki želijo redno prehajati z neabrazivnih na abrazivne materiale, saj ti običajno zahtevajo različne vrste šob. Serija Pro3 ponuja tudi novo funkcijo samodejne kalibracije postelje, ki je zasnovana tako, da zmanjša čas, potreben za umerjanje tiskalnika, kar uporabnikom omogoča čim večjo produktivnost.

Raise3D je v serijo Pro3 vgradil celo sistem pametne pomočnice EVE. Digitalni pomočnik uporabnike vodi pri diagnosticiranju in reševanju težav, ki lahko vplivajo na kakovost izdelave, hkrati pa analizira sistem in uporabnikom pošilja opomnike za vzdrževanje tiskalnika.
Kar zadeva varnostne funkcije, imata oba tiskalnika Pro3 serije nov sistem za upravljanje pretoka zraka na zadnji strani. Sistem Air Flow Manager je opremljen z zračnim filtrom HEPA in je zasnovan tako, da izboljša odvajanje toplote in kroženje zraka v komori ter očisti krožeči zrak za udobnejše okolje tiskanja.

 


Raise3D Pro3 Serija. Vir: Raise3D.

Med številnimi novimi funkcijami izpostavljamo naslednje izboljšave:

 

Zamenljive šobe

Serija Pro3 je opremljena z neodvisnim dvojnim modularnim eksturderjem. To seriji Pro3 omogoča tisk z različnimi filamenti, hkrati pa zmanjšuje možnost zamašitve in omogoča priročno razstavljanje in zamenjavo sestavnih delov, kar zmanjšuje čas nedelovanja stroja. Novi zamenljivi sistem šob je idealen za uporabnike, ki bodo morda morali pogosto prehajati z neabrazivnih na abrazivne materiale, ki zahtevajo različne vrste šob, ali za uporabnike, ki želijo tiskati pri višjih hitrostih in potrebujejo različne velikosti šob. Zasnovane so z mehanizmom za klik in zaklepanje, ki ne zahteva orodja, vsaka pa je edinstveno označena, da se lahko spremlja in beleži čas uporabe šobe.

Samodejna kalibracija

Medtem ko je serija Pro2 opremljena s tovarniško kalibracijo, ki zahteva minimalno ali nikakršno kalibracijo, je serija Pro3 še korak naprej v uporabnosti in je opremljena s funkcijo samodejne kalibracije postelje. Nova funkcija “Auto Bed Leveling” je pomembno orodje za tiste, ki uporabljajo tiskalnike za proizvodne namene in želijo izvajati program preventivnega vzdrževanja za zagotavljanje stalne kakovosti končnih natisnjenih delov. Funkcija “Auto Bed Leveling” zmanjšuje čas, namenjen umerjanju, in povečuje produktivnost.

 

Samodejna kalibracija. 

Upravitelj pretoka zraka

Upravljalnik pretoka zraka serije Pro3 je nameščen na zadnji strani tiskalnika in izboljšuje odvajanje toplote in kroženje zraka ter ustvarja stabilno okolje v tiskalniški komori. Opremljen z zračnim filtrom HEPA lahko “Air Flow Manager” tudi filtrira in čisti zrak v komori. Dokler deluje v priporočenem temperaturnem območju, “Air Flow Manager” zagotavlja stabilnost temperature v komori, kar pomeni boljšo ponovljivost vrhunskih rezultatov neodvisno od zunanjih pogojev.

 

Air Flow Manager

Pametna pomočnica EVE

Serija Pro3 ima vgrajen sistem pametno pomočnico EVE. Podobno kot je to običajna praksa pri 2D-tiskanju, lahko pomočnica EVE uporabnike vodi pri natančnem iskanju in reševanju težav, ki bi lahko vplivale na končno tiskarsko opravilo. Ima tudi funkcijo, ki analizira uporabo tiskalnika in uporabnikom pošilja opomnike o načrtovanih posegih, da se zagotovi pravočasno vzdrževanje tiskalnika.

Raise3D je prvo podjetje v svojem segmentu, ki je uvedlo takšno funkcijo, s čimer je uporabnost profesionalnih 3D tiskalnikov dvignilo na novo raven.

 

EVE pametna pomočnica. Vir: Raise3D.

Med drugimi izboljšavami izpostavljamo naslednje:

Fleksibilna plošča, ki omogoča enostavno odstranjevanje 3D natisnjenih delov.
Za 75 % povečana togost palice v osi Z, ki zagotavlja bolj stabilno delovanje.
Samodejno zaznavanje, tako da se ob odprtju vrat tisk takoj ustavi in nadaljuje po zaprtju vrat.
Druga generacija obnovitve ob izgubi napajanja, ki v primeru izpada električne energije shrani stanje tiskanja in po ponovni vzpostavitvi napajanja nadaljuje tisk z iste točke.
Lahek kabel z digitalnim merjenjem temperature.
Kamera HD z izboljšano kakovostjo slike in občutljivostjo za osvetlitev.

Cena modela Pro3 je 5.249 USD/4.749 EUR, cena modela Pro3 Plus pa 7.249 USD/6.249 EUR. 3D-tiskalnika bosta na voljo za naročilo v četrtem četrtletju leta 2021.

Podjetje Raise3D ponuja obsežen portfelj izdelkov za 3D-tisk, ki zajema vse od 3D-tiskalnikov do materialov in programske opreme. Sistem IDEX E2, ki je cenovno najugodnejši v liniji izdelkov in se ponaša s prostornino 330 x 240 x 240 mm, stane 3.499 USD. Po drugi strani pa sta 3D-tiskalnika Pro2 in Pro2 Plus bolj usmerjena na trg industrijskega razreda, saj ponujata sisteme z dvema šobama in največjim volumnom gradnje 305 x 305 x 605 mm.
Podjetje se ponaša tudi s svojo celovito programsko opremo, ki je zasnovana za povezovanje vseh faz delovnega postopka 3D-tiska. To vključuje programsko opremo za razrez datotek ideaMaker, knjižnico ideaMaker Library in programsko opremo za upravljanje tiskanja RaiseCloud.