Prva 3d-natisnjena šola naj bi se odprla že letos. Morda se zdi, da noviteto podviga nekoliko zmanjšujejo desetine predhodnih gradbenih projektov aditivne proizvodnje, vendar verjamete lahko, da je projekt predstavlja mnoge inovacijami in potencial za globalni vpliv. Zamisel je pripadala Maggie Grout, ki je pri komaj petnajstih letih ustanovila Thinking Huts, v prizadevanju, da bi bilo izobraževanje bolj dostopno. Šest let pozneje Thinking Huts in njihovi partnerji, Hyperion Robotics in Studio Mortazavi, upajo, da bodo lahko odprli vrata prve 3D-natisnjene šole na svetu v decembru 2021, če bo pandemija to omogočala.

 

 

 

Pandemija je še poslabšala, že tako hudo izobraževalno krizo. Trenutno je več kot 260 milijonov otrok brez dostopa do izobraževanja. To število se je poslabšalo med pandemijo, ki je prizadela več kot 1,2 milijarde otrok po vsem svetu. Thinking Huts namerava s 3D-natisnjenimi šolami omogočiti dostopno kakovostnejše izobraževanje v prihodnosti. To je bilo še posebej potrebno na Madagaskarju. Država je imela potrebno izobraževalno infrastrukturo, stabilne politične obete v nastajajočem gospodarstvu, priložnosti za rast in potencial obnovljive energije (šolska zasnova vključuje tehnologijo sončnih celic) in je bila odlična lokacija za prvo 3D-natisnjeno šolo.

 

 

Skladno s tehnologijo Hyperion Robotics bodo stene šole zgrajene z ekstruzijskim 3D-tiskalnikom. Seveda metode gradnje aditivne proizvodnje še zdaleč niso obsežne in nekaterih delov šole ni mogoče natisniti v 3D. Sem spadajo streha, vrata in okna, ki bodo narejena iz lokalnih virov. Poleg tega so Thinking Huts, da bi trajno vplivali na skupnost, ustanovili tudi partnerstva z domačini. To je bilo zato, da bi lahko člane skupnosti naučili, kako uporabljati 3D-tiskalnik, in jim tako omogočili, da v prihodnosti zgradijo več šol. Poleg tega se je ideja zasidrala v zasnovi šole, ki ima panjsko strukturo in olajša širitev stavbe.


Thinking Huts v obrazložitvi odločitve o uporabi aditivne proizvodnje povejo, da “stavbe, ki so 3d-natisnjene zahtevajo manj betona kot povprečna zgradba in skrajšajo čas gradnje, hkrati pa podpirajo celovitost infrastrukture. Naša cementna mešanica je sposobna prenesti okoljski pritisk in bo oddajala manj CO2 v primerjavi s tradicionalnim betonom. ” Mortazavi’s iz Studia Mortazavi je komentiral tudi estetske in arhitekturne prednosti aditivne proizvodnje: “Lepota 3D-natisnjenih sten je v tem, da je dejansko lažje narediti krivulje in ne prave kote. Lahko imamo stene, ki variirajo v debelini, se ponašajo z reliefnimi vzorci, ki bi bili s tradicionalnimi oblikami gradnje zahtevnejši in dražji. ” 3D-tisk, čeprav sam po sebi še ni celovita rešitev, je vsekakor dokazal svoj potencial, da pomembno prispeva k reševanju izobraževalne krize.

 

 

Vir: 3dnatives.com