raise3d logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raise3D Premium PVA+ (polivinil alkohol) je vodotopen material za 3D-tisk z močnim oprijemom v kombinaciji s PLA, PETG, najlonom itd., zato je idealen podporni material za različne vrste filamentov. Nosilci PVA+ se raztopijo, ko jih potopite v vodo in na natisnjenem 3D-delu pustijo gladko vmesno površino. Več informacij o filamentu Raise3D Premium PVA+ najdete na spletnem mestu Raise3D Premium PVA+.

Lastnosti PVA+:

Vodotopen.
Odličen za 3D-tisk z več kot enim materialom.
Idealen za podporni material.
Na drugih materialih pušča gladko površino.

Združljivost PVA+: PLA, PETG, PA, PA12 CF.

Uporaba:

Zelo uporabno pri 3D-tisku kompleksnih geometrij.
Olajša tisk velikih previsov in votlin.
Idealno za 3D-tisk z gibljivimi deli.

A. Previdnostni ukrepi za shranjevanje in uporabo potrošnega materiala PVA+.

PVA+ je hidrofilno vlakno, kar pomeni, da zlahka absorbira vlago iz zraka. Ko filament PVA+ razpakirate, se zlahka navlaži. Filament PVA+ skupaj z izsuševalnim sredstvom hranite v neprepustni posodi. Priporočamo, da uporabite suho škatlo za filamente Raise3D.
Če vaše PVA+ vlakno vpije vlago in postane mokro, postane mehko in lepljivo. Pri tisku s filamentom PVA se lahko pojavi cvrčanje in pokanje, model pa se bo popačil, naredil mehurček, se navlekel in celo blokiral šobo. Če želite dobiti popolnoma posušen filament PVA+, ga morate sušiti v sušilniku pri 80 °C 6-8 ur. Točen čas in temperatura sušenja se razlikujeta glede na blagovno znamko, ki jo uporabljate, in glede na to, kako moker je filament.

B. Zahteve strojne opreme

V spodnji preglednici so navedene priporočene strojne zahteve za tisk s filamentom Raise3D Premium PVA+, zato upoštevajte spodnjo preglednico in nastavite svoj tiskalnik za najboljšo kakovost tiska.


C. Nalaganje filamenta

1. PVA+ je posebej razvit za dvojni tisk, zato se pogosto uporablja za podporo pri tisku in za raft, ki se ujema z drugimi filamenti. Ko tiskate s filamentom PVA+, morate filament PVA+ vstaviti v desni ekstruder tiskalnika serije Pro3.
2. Pred nalaganjem filamenta PVA+ ga 6 ur sušite v sušilniku pri 80 °C.
3. Preden filament PVA+ naložite v tiskalnik Pro3, ga položite v suho škatlo, da ostane suh, nato pa ga naložite v tiskalnik. V tem priročniku je za vstavljanje filamenta PVA+ uporabljena škatla PolyboxTM. V škatlo PolyboxTM skupaj s filamentom PVA+ vstavite sušilno sredstvo.
Pred nalaganjem počakajte, da se vlaga spusti pod 15 %. Za več informacij o škatli PolyboxTM obiščite to spletno mesto.


4. Na desnih vratih tiskalnika Pro3 sta rezervirana dva vhoda za dovajanje, zato lahko sušilno škatlo postavite v bližino tiskalnika serije Pro3 in nato filamente iz vhoda za dovajanje vstavite v desni iztiskalnik. Če dolžina cevi ni zadostna, za prenos uporabite daljšo podaljševalno cev.

Opomba:

Vodilno cevko je treba med postopkom zatesniti in vstaviti v dovodno odprtino, da v sušilno škatlo in vodilno cevko ne more vstopiti zrak.
Če se filament vlaga neposredno v desni ekstruder prek senzorja za iztekanje desnega filamenta, je treba senzor za iztekanje desnega filamenta izklopiti. Ker senzor za iztek filamenta uporablja fotoelektrično zaznavanje, lahko zazna le neprosojne filamente. PVA+ je prozorno vlakno, zato ga ni mogoče zaznati. Tiskalnik bo med tiskanjem samodejno prekinil tisk.


5. Posodo za sušenje lahko postavite tudi v bližino vhoda za ekstruder in filament naložite neposredno v desni ekstruder. Napajalna cev mora biti gladka, ravna in brez pregibov ali upogibov.

Opomba:

Če filamenta ne nalagate v desni ekstruder prek senzorja za iztekanje desnega filamenta, morate izklopiti tudi senzor za iztekanje desnega filamenta. Če med tiskanjem senzor za iztekanje filamenta ne more zaznati filamenta, se tiskanje samodejno prekine.


6. Kliknite gumb za nastavitev, da vstopite v vmesnik za nastavitve, in nato kliknite “Machine” > “More Settings” > “Advanced Settings” > “Filament Run-out Sensor”, da izklopite/ vklopite desni senzor za iztekanje filamenta.7. Za nalaganje filamentov v ekstruder glejte Pro3 Series-How to Load and Unload the Filament-V1.0.

D. Kalibracija višine konice in premika X/Y

1. Preden poskusite tiskati s filamentom Raise3D PVA+, kalibrirajte višino konice in premik X/Y tiskalnika serije Pro3, da zagotovite, da lahko tiskalnik normalno natisne dve barvi.

1) Kako kalibrirati višino konice, si oglejte v poglavju: Kako umeriti višino šobe?
2)  Kako kalibrirati vrednost X/Y ofset, si oglejte: Kako umeriti odmik desne šobe XY.

E. Nastavitev parametrov tiska PVA+ v programu ideaMaker.

1. Odprite program ideaMaker. Prepričajte se, da ste prenesli najnovejšo različico programa ideaMaker. Če niste prenesli programa ideaMaker, obiščite spletno stran Raise3D, kjer prenesete najnovejšo različico programa ideaMaker.
2. Kliknite gumb “+”, da uvozite datoteko .stl.2. Za začetek rezanja kliknite “Start Slicing”. Vstopili boste v vmesnik za izbiro predloge rezine.3.Prepričajte se, da ste v polju “Printer Type” izbrali tiskalnik serije Pro3. ideaMaker ima prednastavljene predloge za rezanje z različnimi natančnostmi za različne filamente, zato izberite filament za levo in desno konico. Tukaj je na primer leva šoba napolnjena s filamentom Raise3D PLA, desna šoba pa s filamentom Raise3D PVA+. Nato izberite predlogo za razrez glede na svoje potrebe, na primer tukaj izberemo predlogo za razrez “Standerd-Pro3-PLA”.

Opomba: Filament PVA+ lahko naložite samo v desno šobo.


4.Ko določite pravo konico za tisk filamenta PVA+, bo ideaMaker samodejno spremenil nekatere nastavitve za boljši učinek tiska s PVA+. Ta funkcija bo onemogočila nekatere nastavitve v razdelku “Advanced Settings” in jih ni mogoče neposredno urejati. Če morate te nastavitve urediti, obstajata 2 načina za urejanje nastavitev filamenta PVA+.
1) Metoda 1: V vmesniku “Select Template” (Izberite predlogo) kliknite gumb za nastavitev na desni strani filamenta PVA+, da vstopite v vmesnik za nastavitev filamenta. Tu lahko nastavite parametre filamenta PVA+.Opomba: “Override Slicing Settings in Templates Linked to the Filament” je privzeto omogočena za PVA+. Ko v njej urejate napredne nastavitve, bo samodejno prekrila povezane nastavitve v povezani predlogi za razrez.
V tem primeru na primer izberemo “Raft Only” za PVA+, kar bo pokrilo ustrezne nastavitve v predlogi “Standerd-Pro3-PLA”. Kliknite znak “+”, če želite dodati več naprednih nastavitev.


Metoda 2: Izberite predlogo in kliknite “Edit”, da vstopite v vmesnik za urejanje. Za vstop v vmesnik za napredne nastavitve lahko kliknete “Napredne nastavitve”. V katerem koli vmesniku naprednih nastavitev kliknite ikono svinčnika in ideaMaker bo neposredno preskočil na vmesnik za nastavitev filamenta PVA+, kar je priročno za urejanje parametrov.Opomba:

1) PVA+ filament se običajno uporablja za podporo tisku ali raft. Če za tisk podpore uporabljate PVA+, v naprednih nastavitvah nastavite možnost “Generate Support” na “All”. V vmesniku za nastavitev filamenta PVA+ izberite “Support Extruder” kot “Right Extruder”.2) Če uporabljate PVA+ za tiskanje raftov, v vmesniku za nastavitev filamenta PVA+ označite “Raft Only” in izberite “Support Extruder” kot “Right Extruder”. Ne označite drugih vrst dodatkov za ploščad, “Skirt” in “Brim” ni mogoče tiskati z vlakni PVA+.


5.Ko končate z nastavljanjem parametrov predloge za rezanje, kliknite “Slice” za razrez.


6.Po rezanju lahko kliknete “Slice Preview”, da vidite, ali uporabite pravo šobo za tiskanje podpore ali rafta.


7. Kliknite “Export to Local disk”, da shranite in uvozite datoteke .gcode in .data na USB pomnilnik in nato uvozite datoteko za tisk v tiskalnik serije Pro3.
Opomba: Imena datotek z naborom znakov, ki niso zahodni latinski znaki, morda ne bodo pravilno prikazana.

F. Tisk s filamentom PVA+

1. Pred tiskom nanesite 2-3 plasti lepila Magigoo na ploščo za tisk, da povečate oprijem. Med tiskom preverite oprijem prve plasti in se prepričajte, da robovi niso ukrivljeni.

G. Naknadna obdelava

Po tiskju lahko model namočite v toplo vodo. Temperatura vode ne sme biti previsoka, saj bo podpora PVA+ samodejno odpadla.

Vir: Raise3D.