3D-tisk kože je resnično blizu: danes z vami delimo povzetek prispevka na portalu 3Dnatives, v katerem poročajo o zadnjih uspehih na področju bio-tiska.

Raziskovalci z Univerze v Torontu in Sunnybrooke Health Science centra so razvili prenosni bio-tiskalnik, ki ustvarja liste kože, ki pospešijo celjenje resnih ran in opeklin.
Naprava je preprosta za upravljanje, rahlo spominja na pištolo za lepilo, vključuje pa tudi valj za mazanje materiala. Uporabljajo ga lahko v bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah za zdravljenje najresnejših težav s kožo in za spopadanje z izzivi, ki jih predstavljajo presaditve.
Richard Cheng in profesor Axel Guenther sta svoj projekt začela leta 2018 in predstavila prvi prototip, ki je temeljil na opažanju, da so bio-tiskalniki preveliki, počasni, dragi in neprimerni za vsakodnevno uporabo v bolnišnici. Dve leti kasneje raziskovalci trdijo, da lahko njihova prenosna naprava za bio-tisk zaceli rane: dokazali so, da material, ki so ga razvili, pospeši proces celjenja. Tako bi lahko zagotovili alternativo avtolognim presaditvam, ki pri zelo hudih opeklinah niso izvedljive , saj zdravnik bolniku ne more odstraniti dovolj zdrave kože.

Raziskovalca
 
Prenosni 3D-tiskalnik ni prvi te vrste, toda tisto, kar ga razlikuje od drugih "mobilnih" rešitev, je uporaba valjčka, ki razširi bio-material na list, ki se nato položi na rano, da se zaceli. Material se nalaga z mikrofluidno tiskalno glavo za enkratno uporabo, da se zagotovi sterilizacija. Material po navedbah raziskovalcev sestavljajo mezenhimske matične celice (MSC), ki spodbujajo celjenje in regeneracijo kože.
Richard Cheng: "Poleg tega, da ranam pomagamo pri celjenju, želimo tudi zmanjšati količino brazgotin. Naš glavni fokus v prihodnjih letih bo usmerjen na »in vivo« posege. Mislim, da bo v petih letih naš 3D-tiskalnik lahko prišel v bolnišnice in klinike. V operacijski dvorani bo postavil pravila na glavo. Tovrstna naprava bo spremenila način skrbi za hudo opečene in poškodovane. Od začetka projekta je bio-tiskalnik doživel približno deset iteracij in zdi se, da je ta pravi. Najverjetneje bomo morali počakati še nekaj let, preden bomo ta prenosni 3D-tiskalnik za bio-tisk videli v naših bolnišnicah, vendar so rezultati spodbudni! »