Podjetje za proizvodnjo materialov za 3D-tisk Polymaker je lansiralo svoj najnovejši filament na osnovi PLA, PolyTerra PLA, bolj odporen material, z manjšim vplivom na okolje.
Da so to dosegli, je Polymaker bistveno zmanjšal količino surovega PLA pri ustvarjanju filamenta, tako da ga je mešal z organskimi materiali. Kot rezultat ima PolyTerra PLA bolj “žilave” lastnosti in daje mat videz površini 3D-natisnjenim delom.

Uporaba naravnih spojin

Da bi zmanjšali število umetnih procesov, ki sodelujejo pri ustvarjanju bioplastičnega materiala, je Polymaker pridobil in mešal naravne organske elemente, ki bi zagotavljali želene mehanske lastnosti, kot na primer odpornost na udarce. Z zmanjšanjem vsebnosti plastike v materialu za približno 40 odstotkov trdijo, da so dosegli okolju prijaznejši filament, ne da bi pri tem ogrozili lastnosti materiala.
Organski elementi, ki sestavljajo filament PolyTerra PLA, dajejo mat izgled 3D-natisnjenim delov, ki jih lahko oživite s 14 razpoložljivimi barvnimi možnostmi, vključno s štirimi novimi pastelnimi barvami, ki lahko absorbirajo svetlobo na natisnjenih delih, da skrijejo linije plasti in zagotovijo gladko površino.

 

 

Polymaker je opravil preizkus kompostabilnosti, certificiran po ISO 14855-1, s tujim laboratorijem, ki je razkril, da se PolyTerra PLA razgrajuje hitreje kot primerljiv material PLA, že po 45 dneh v testnih pogojih doseže približno 77-odstotno razgradnjo.
Želeli so ustvariti okolju prijaznejši material, zato so združili z neprofitno organizacijo One Tree Planted, ki so jim pomagali zmanjšati ravni ogljika, ustvarjenega pri proizvodnji in pošiljanju kolutov PolyTerra PLA. Za vsak lokalno prodan kolut do prodajnega mesta bo Polymaker posadil eno drevo, ki bo, ko bo približno v desetih letih zrastlo toliko, da lahko letno absorbira kar 22 kg ogljikovega dioksida iz ozračja.
Poleg tega je material PolyTerra PLA navit na reciklirani kartonski tuljavi z recikliranimi etiketami in zunanjo embalažo, Polymaker pa je odstranil nepotrebne odpadke tudi tako, da je premaknil vse informacije o izdelku iz papirja na splet.

Mehanske lastnosti PolyTerra PLA

PolyTerra PLA je združljiv z vsemi 3D-tiskalniki na osnovi ekstrudiranja z uporabo nastavitev PLA. Podpore lahko iz 3D-natisnjenega dela odstranite enostavno in brez uporabe orodij, kar uporabnikom omogoča hitro čiščenje delov s kompleksno geometrijo. Po navedbah Polymakerja natisnjene podpore omogočajo 3D-tiskalnikom z eno glavo, da ustvarijo široko paleto oblik in podrobnosti.
Med naknadno obdelavo je mogoče dele, natisnjene s PolyTerra PLA, hitro obrusiti z električnimi brusilniki, ne da bi se plastika “prežvečila” ali preoblikovala v dolge kroglice zaradi mehke površine materiala. Odprte pore na površini natisnjenega dela pomagajo barvam, da ohranijo močno povezavo z zunanjostjo dela, zaradi narave materiala pa je mogoče uporabiti širok nabor barv.
Z novim materialom Polymaker cilja na potrošnike v cenovnem razredu 3D-tiskalnikov pod 500 €, kar je posledica velikega razcveta prodaje na tem področju v zadnjem letu.
Podpore PolyTerra je mogoče enostavno odstraniti brez uporabe orodij.

 

 

Okolju prijazna proizvodnja materialov

Polymaker je že prej poskušal raziskati okolju prijaznejše proizvodne procese, ko se je z visoko zmogljivim proizvajalcem polimerov Covestro združil pri razvoju brezodpadnih 3D-natisnjenih tkanin. Partnerji trdijo, da je 3D-tisk tkanin okolju prijaznejša alternativa tradicionalnemu tkanju, saj metoda ne daje odvečnih tkanin, ki jih je treba odrezati in zavreči.
Na Formnext Connect 2020 je Covestro predstavil novo, bolj trajnostno linijo materialov za 3D-tisk, da bi javnost opozoril na krožno gospodarstvo svojih izdelkov. Novi materiali so bodisi delno izdelani iz reciklirane plastike ali z do 20 odstotki CO2, njihov cilj pa je graditi na potencialnih okoljskih koristih 3D-tiska.
Vir: https:3dprintingindustry.com