Robotske noge: prilagodljiva izdelava prototipov, 70% zmanjšanje teže, 40% nižji proizvodni stroški.

Na Inštitutu za mehaniko MSU so razvili mobilnega robota – analog BostonDynamics Spot. Avtonomne operacije zahtevajo energijo, ki je odvisna od teže robota. Nekatere komponente robota je mogoče izdelati iz kompozitov z neprekinjenimi vlakni. Tako drastično zmanjšamo težo in omogočimo robotu, da deluje dlje brez polnjenja. Strategijo so razvijalci izbrali za svojega robota, da bi bil čim bolj funkcionalen.

 

 

 

Enostavni popravki

Pri tem robotu je tako, kot pri katerem koli drugem inovativnem razvoju zelo pomembna prilagodljivost pri spreminjanju zasnove. Tradicionalne tehnologije ne morejo zagotoviti svobode pogostega spreminjanja prototipa brez večjih izdatkov, toda 3D-tisk lahko.

V posebni programski opremi za razrez Aura lahko enostavno nastavite poti polaganja vlaken in gostoto polnjenja, tako da del ojačate glede na rezultate terenskih testov. Z možnostjo prilagajanja prototipa brez dodatnih izdatkov je ekipa za 40% zmanjšala proizvodne stroške v primerjavi z rezkanjem, kar zahteva bistveno več prizadevanj za preoblikovanje dela.

Aluminij Anisoprint kompozit (Smooth PA + CCF) Prihranki
Cena 460 € 260 € 40 %

*Robotska noga ojačana neprekinjenimin vlakni je za 40% cenejša kot ista iz aluminija.

Manjša teža, podaljšan čas delovanja

 

Da bi robot deloval dlje, je treba zmanjšati njegovo težo. Z uporabo Anisoprint tehnologije lahko dobimo del enakih lastnost,i trdnosti in togosti, vendar 70% lažji od kovinskega analoga.

 

Aluminij Anisoprint kompozit (Smooth PA + CCF) Prihranki
Teža 1225 g 350 g 70 %