Tomasz Garniec – globalni vodja izvoza, Omni3D

 

Za nami je še eno čudno leto, ki so ga zaznamovali pandemija, zaprtja, sejmi, ki bi se morali zgoditi, a se niso. Leto 2021 je imelo različna obdobja, ki so različna vplivala na številna podjetja. Nekatere subvencije vladnih programov, ki so ponujale priložnost za uvedbo 3D-tiska sredi leta, so bile ustavljene. Številna podjetja so čez noč prenehala prejemati povpraševanja in naročila. Tudi v podjetju Omni3D smo to občutili in kljub dejstvu, da je bilo leto 2021 še eno rekordno leto…. je prisotna nekakšna lakota … ker bi lahko naredili več. Ljudje, ki so nas obiskali med sejmi (Formnext, 3DPrint, TCT Chicago , TCT Birmingham) in drugimi dogodki, katerih del smo bili – so pokazali, da se v okolju industrijske uporabe 3D-tiskanja vse bolj zavedajo njegovih dejanskih možnosti, kar se odraža v trendih, ki se bodo razvijali v prihodnjih letih.

 

 

Certificiranje filamentov in alternative za PEEK in Ultem

Trg za materiala PEEK in Ultem je fantastičen, ogromen in hkrati najbolj stabilno rastoč. Vsi večji proizvajalci so predstavili visokotemperaturne tiskalnike. Na številnih srečanjih smo bili presenečeni, da se je skozi lansko leto povečala ozaveščenost strank (železniška, letalska, avtomobilska industrija), ki so se še leta 2020 osredotočale le na PEEK in Ultem, zdaj pa iščejo alternative, ki bodo bolj ustrezale njihovim potrebam. Ozaveščenost o stroških, cenah strojne opreme in visokih tehnoloških zahtevah, ki jih je potrebno izpolniti, da bi lahko tiskali s temi materiali, je vse večje in stranke zdaj vedo, da na trgu obstajajo alternative. Trend je opazen pri velikih industrijskih podjetjih, ki v sodelovanju s proizvajalci filamentov certificirajo izbrane filamente glede na svoje specifične potrebe. To je odlična priložnost za veliko hitrejši razvoj 3D-tisk, kar smo opazili tudi v podjetju Omni3D, kjer se je leta 2021 portfelj naših strank razširil na podjetja iz letalske in vesoljske industrije, težke industrije, železniške industrije in številnih drugih sektorjev, ki so bila prej osredotočena le na PEEK in Ultem. Certificiranje filamentov bo tisto, kar bo v prihodnjih letih spodbujalo razvoj 3D-tiska in omogočilo njegovo širšo uporabo.

 

Fleksibilni materiali za 3D-tisk

V letih 2019, 2020 in 2021 je bilo opaziti naraščajoč trend 3D-tiskanja s fleksibilnimi materiali, kot je TPU, zato so v tem obdobju številni proizvajalci prilagodili svoje naprave tudi za uporabo takšnih materialov. To, kar se je zgodilo konec leta 2021, je bilo za nas presenečenje. Vsako drugo povpraševanje, ki smo ga prejeli v Omni3D, se je v pogovoru dotaknilo teme tiskanja iz “gume”. Vprašanja se niso nanašala na to, ali – temveč kako to storiti. Sektor elektronike, letalski in tudi avtomobilski sektor so izbirali tiste naprave, ki so 3D-tiskale kvalitetne izdelke z materialom TPU. Enak trend je bilo zaznati tudi v pogovorih na sejmih in konferencah, kjer so pozornost obiskovalcev pritegnili veliki izdelki, 3D-natisnjeni s fleksibilnimi (elastičnimi) materiali. Zanimanje in vsebina pogovorov kažeta kako zelo se širi znanje o 3D-tisku in kako uporabniki z dobrim tehničnim znanjem eksperimentirajo z napravami in materiali. Ta trend tudi kaže, kako pomembno je preučiti široko paleto filamentov in kakšni izzivi čakajo proizvajalce pri uporabi čim večjega nabora materialov za tiskanje na eni napravi.

 

 

3D-tiskanje je del večjega procesa

Procesi so sestavljeni iz dejanj, ki se izvajajo za doseganje določenega rezultata … tako je tudi pri sodobnem pristopu k 3D-tisku. Leta 2021 smo opazili, da so uporabniki o 3D-tisku začeli razmišljati kot o sestavljenem procesu. Potrebna je pripravljenost za eksperimentiranje, več tehnološkega znanja in več poguma … za nekaj novega, za tehnološki preboj. Če se vrnemo v leto 2019, je bila mešanica filamenta z opilki iz nerjavečega jekla prej obravnavana kot kaprica velikega proizvajalca filamentov in kot demonstracija njegove moči. Tega so se dotaknili tudi kupci, ki jih je zanimal tisk z materialom PEEK, in na valu povečane uporabe tega filamenta se je počasi začel pojavljati nov trend. Pri tiskanju s PEEK namreč vedno govorimo o postopku, pri katerem je sam tisk le majhen del celote. Toda kaj pomeni proces 3D-tiskanja? Gre za določen sklop dejanj – v tem primeru pripravo filamenta (sušenje), tiskanje, sušenje odtisa, sintranje v peči – ki so na koncu opravljena tako, da dobimo “jekleni” ali “keramični” ali “drug” element. To je še ena priložnost, da se 3D tiskanje pojavi v večjem obsegu, pritisk trga in zgoraj omenjeni pogum, ki daje nove misli, nove ideje in nove aplikacije, pa bo proizvajalce filamentov spodbudil k novim in bolj norim idejam. To nestrpno čakam, saj je to priložnost, da se pokaže prava moč industrijske uporabe 3D-tiska.

 

Skrajšanje dobavne verige in večja varnost proizvodnje, pa tudi izobraževanje na področju 3D-tiska … dolgoročni trend.

Pandemija je močno vplivala na številna podjetja, ki so čez noč izgubila svoje proizvodne zmogljivosti. Nekatere težave so bile posledica zaprtja, večina pa zaradi zamud pri dobavi. Tudi na začetku leta 2021 so številna podjetja čakala, kaj se bo zgodilo. Subvencije vlad , davčne in druge olajšave so dajale občutek varnosti. Skozi leto 2021 in s prihodom novih sort Covid 19 so podjetja spremenila svoje razmišljanje in ta trend se bo nadaljeval tudi v prihodnjih letih. Ni naključje, da se bo v prihodnjih letih azijski trg močno razvijal na področju 3D-tiska (poročilo Wohlers). Številna podjetja iz Združenih držav in Evrope so se odločila, da na ta območja preselijo del svoje proizvodnje, oddelke za raziskave in razvoj ali celotna podjetja. Namen tega je bistveno skrajšati dobavne verige in se hitreje odzvati na grožnje, ki se pojavljajo v svetu. V tem času je veliko podjetij začelo tudi s procesom uvajanja 3D-tiskanja. Ta trend se bo še naprej razvijal in bo kljub številnim oviram, s katerimi se srečuje, in razmeroma počasnemu tempu, vse hitreje rasel. Morda se sprašujete, zakaj se ne razvija hitreje? Razlogov za to je več, najpomembnejši pa je pomanjkanje strokovnjakov, ki bi lahko učinkovito delali s 3D-tiskom. Svet se končno počasi zaveda, da je 3D-tiskanje nekaj, kar bo v prihodnjih letih odločalo o moči gospodarstva, zato nastajajo programi, namenjeni uvajanju 3D-tiska v podjetja (kot v Franciji), nastajajo pa tudi programi za izobraževanje, ki naj bi 3D-tisk predstavili že na zgodnji stopnji izobraževanja. Če pogledamo tudi, kje so tiskalniki Omni3D pristali leta 2021, lahko jasno rečemo, da gradnja novih laboratorijev na velikih univerzah po vsem svetu, opremljenih z najnovejšimi rešitvami 3D-tiskanja, ni naključje, in da bo takšno izobraževanje prineslo veliko povečanje pomena 3D-tiskalnikov na dolgi rok in v vsakdanjem življenju vseh.

 

 

Leto 2022 je še vedno velika skrivnost, nihče od nas ne ve, kakšen bo vpliv pandemije, nihče ne ve, kako se bo razvijalo gospodarstvo. Ali bo inflacija v številnih delih sveta povzročila nadaljnje gospodarske upade. Prihodnost 3D-tiska pa je jasna. Obstajajo področja, na katerih se nenehno razvija. Kljub upočasnitvi se v medicini še naprej povečuje uporaba 3D-tiska – in tako bo tudi v prihodnje. Biotiskanje je že pogosto – in trend biokompatibilnih filamentov je vse bolj razširjen. Pandemija tega ne bo ustavila. Opažamo tudi, da se nadaljuje personalizacija izdelkov v številnih korakih proizvodnje in da se 3D-tisk vse pogosteje uporablja tudi z uporabo kompozitnih filamentov (ABC-PC, PETG-CF itd.), ki prav tako že postajajo običajne. Vse to je dobro znano vsem proizvajalcem, povezanim s 3D-tiskom, in nas sili, da z nasmehom zremo v prihodnost. Pred nami je še veliko izobraževalnega dela in ozaveščanja trga o dejanskih možnostih 3D-tiska, to pa je največji izziv, ki bi moral biti del vsakdanjika vseh, ki sodelujejo na trgu 3D-tiska.