Brata Javier in Sergio Torres, iz restavracije z Michelinovo zvezdico Cocina Hermanos Torres, sta svojo kuhinjo opremila z napravo Foodini. Foodini je kuhinjski aparat za 3D-tisk, ki ga je razvilo Natural Machines, barcelonsko živilsko tehnološko podjetje. Naprava je rezultat prizadevanja Natural Machines za zagotavljanje enostavne, zdrave in trajnostne rešitve za proizvodnjo hrane.

 

 

 

 

 

Približno 20 % celotne proizvedene hrane V EU se izgubi ali zavrže. Natural Machines s Foodini-jem, prvim kuhinjskim aparatom v podjetju, upa, da bo spodbudil uporabo lokalno proizvedenih sestavin in preprečil nastajanje živilskih odpadkov.
Foodini je bil zasnovan tako, da je uporabniku prijazen. Naprava je higienska, varna za hrano, uporablja samo plastiko, ki je varna za uporabo s hrani in ne vsebuje BPA ter je opremljena z več dodatki za varnimi za uporabo v pomivalnem stroju in pečici. Postopek je preprost, sestavljen iz dveh glavnih elementov: polnil in ustvarjanja. Polnila so tiskano ‘gradivo’. Sestavine se pripravijo in nato dajo v kapsule iz nerjavečega jekla, ki jih je treba natisniti. Foodini lahko sprejme do pet kapsul, ki se samodejno izmenjajo, kar omogoča prilagodljive in zapletene kreacije. Kapsule imajo tudi različne snemljive šobe, ki omogočajo široko paleto tekstur. Ustvarjanje se nanaša na oblikovalski vidik, ki določa oblike, ki se natisnejo. Programska oprema Foodini Creator omogoča uporabnikom, da ustvarijo kreacije po meri in jih shranijo za prihodnjo uporabo ali pa izbirajo med številnimi prednaloženimi modeli. Foodini je opremljen z velikim zaslonom na dotik in se poveže z wifi-jem, kar uporabnikom omogoča tisk njihovih modelov iz aplikacije Foodini Creator na svojih telefonih. Stvaritve lahko postrežemo neposredno, jih damo v pečico, zamrznemo in celo dehidriramo. Ker lahko Foodini tiska na katero koli ravno površino, ki se prilega notranjosti stroja, se lahko uporablja tudi za kreacije, kot so ledene torte ali piškoti.


Brata Torres sta navdušena zagovornika Foodinija, s kakovostjo in trajnostjo v središču svojega etosa, na dan natisneta približno 100 jedi. Par jih je navdihnila in mentorirala njuna babica, ki ju je naučila ustvarjati jedi iz sestavin, ki bi jih običajno zavrgli, ki jih je domov odnesla s kuhanja za meščanstvo v povojni Španiji. Po besedah Sergia Torresa je “kuhanje brez odpadkov je temeljni del naše kuhinje.” Njegov brat Javier še pojasnjuje, da “uporabljamo vse dele hrane, kar nam daje nove možnosti glede okusa in teksture. Na primer, od ribe uporabljamo celo kožo, kosti in očitno meso. ” Izziv je narediti jedi vizualno privlačne. Zahvaljujoč natančnosti 3D-tiska je mogoče iz sestavin, ki bi sicer propadle, ustvariti apetitne in elegantne jedi. Brata Torres lahko s pomočjo Foodinija kar najbolje izkoristita svoje sestavine in celo razvila jed brez odpadkov.
Bratje Torres podrobneje poročata o tem, kako uporabljata Foodini v svoji restavraciji, v video seriji Infotains, ki želi “informirati” in “zabavati” z novicami o živilski tehnologiji. Projekt financira EIT food (Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo). Video posnetki so rezultat sodelovanja med akademskim svetom, novoustanovljenimi podjetji in industrijskimi partnerji, da bi ustvarili iskrene in vplivne zgodbe o hrani. Spodaj si lahko ogledate funkcijo bratov Torres.

 

Po navedbah Natural Machines Foodini prehiteva mikrovalovno pečico in bo kmalu postal običajni gospodinjski aparat. Lynette Kucsma, soustanoviteljica in skupna urednica Natural Machines, je dejala: “Verjamemo, da bodo 3D tiskalniki hrane čez 10 do 15 let postali običajni kuhinjski pripomočki tako v domači kot v profesionalni kuhinji, podobno kot sta običajni pripomočki pečica ali mikrovalovna pečica danes v kuhinjah. Tiskalnik bi ljudem omogočil, da sami postanejo proizvajalci hrane. ”
Mislite, da bi bil Foodini lahko naslednja mikrovalovna pečica? Sporočite nam v komentarju spodaj ali na naših straneh Facebook in Twitter! Prijavite se na naše brezplačno tedensko glasilo, vse najnovejše novice v 3D tiskanju neposredno v vaš nabiralnik!

Vir: 3dnatives.com

Vir: aniwaa.com