Legenda Rock`n`rolla, Elvis Presley, si je leta 1958 kupil dirkalni avto BMW 507. Takrat si verjetno ni predstavljal, da bo po dolgih prašnih letih, spet zaživel s pomočjo 3D-tiska.

Elvis sicer ni bil prvi lastnik bmw-ja, pred njim ga je vozil nemški dirkalni voznik Hans Stuck. Elvis je kot vojak služil v Nemčiji, kjer je opazil bel dirkalnik, ki ga je v trenutku očaral. Avto je iz praktičnih razlogov kasneje prebarval na drzno rdečo. Razlog za barvanje pa je precej zanimiv, na belo površino so oboževalke, v upanju, da jih zvezdnik pokliče, zapisovale svoje telefonske številke.

Leta 1960  je avto prodal naprej, nov lastnik pa je zamenjal obstoječi 3.2 l V8 motors z motorjem Chevy 8. Zadnji lastnik Jack Castor ni bil prepričan ali je bil dirkalni avto res v lasti kralja rock`n`rolla, zato je povabil strokovnjake revije Bimmer magazine, da si ogledajo avto in potrdijo govorice. Serijska številka dirkalnika je odstranila vse dvome, avto je vozil slavni Elvis. Skupina BMW group classic je od Castorja odkupila dirkalnik in začela z prenovo.

(Vir: 3dprint.com)

(Vir: popsugar.co.uk)


»Do sedaj so praktično vsi vsaj slišali za 3D-tisk. V industriji poznan kot aditivna proizvodnja in ena najbolj obetavnih metod proizvodnje. Pri BMW-ju so ta potencial prepoznali že pred osemindvajsetimi leti. »

 

Avtomobilski gigant BMW se je kot pionir na tem področju, začel spoznavati s 3D-tiskom že leta 1990. 3D-tisk je postal standard za izdelavo prototipov, tudi za najbolj ekskluzivne modele znamke.
Dirkalnik 507 je BMW proizvajal med leti 1955 do 1959, izdelal pa jih je samo 254. Danes se dobro ohranjen primerek lahko proda za približno $ 2,5 milijona.
Dobil je nov motor in številne originalne dele. Barvo so obnovili z uporabo tradicionalnih metod, ročke na vratih ter brisalce pa so 3D-natisnili. Avto je zopet zasijal v originalni beli barvi.


 

(Vir: 3ders.org)

(Vir: 3ders.org)

(Vir: 3ders.org)

Po vsem tem času je bilo izredno težko dobiti originalne dele, zato so se pri BMW-ju odločili uporabiti iznajdljivost in 3D-tisk. Uporabili so tehnologijo 3D-skeniranja, s katero so pridobili 3D-modele originalnih delov, ki so jih nato 3D-natisnili.
Prenovljeno vozilo so razstavili na nemškem Frankfurt Motor show-u. Restavracija avtomobila je trajala približno dve leti, vsi, ki so imeli priložnost pomagati pri projektu pa so izredno ponosni na končni rezultat. Dirkalnik je ponovno zasijal kot zlatih časih, ko je za njegovim volanom sedel sam kralj Rock`n`Rolla.

Avtomobilske dele pa ne 3D-tiska samo BMW, tudi mnogi končni uporabniki si lahko sami 3D-natisnejo rezervne dele. Datoteke s 3D-modeli se najde na portalih, ki ponujajo .stl datoteke za 3D-tisk, izbira pa je vsak dan večja. Tisti, ki doma še nimate 3D-tiskalnika in želite prihraniti pri obnovi jeklenega konjička s 3D-tiskom pa lahko kontaktirate nas.