raise3d logo

3D-tisk se uveljavlja na področju industrijske tehnologije

Artitek zagotavlja profesionalne storitve CNC strojne obdelave, ki se osredotočajo predvsem na oblikovanje in izdelavo delov za motorna kolesa. Podjetje uporablja 3D-tisk za učinkovitejši postopek izdelave prototipov in preizkušanje različnih različic zasnove. Po besedah gospoda Chena, izvršnega direktorja podjetja Artitek, je podjetje s 3D-tiskom eksperimentiralo že prej, vendar z rezultati niso bili zadovoljni. Vendar se je podjetje Artitek po nenehnih zamudah pri tradicionalnem proizvodnem CNC postopku vrnilo k 3D-tisku, vendar tokrat s 3D-tiskalnikom Pro2 z dvojnim ekstruderjem podjetja Raise3D. Tokrat je Artitek z uporabo profesionalnega 3D-tiskalnika, kot je Pro2, lahko razvilo “slog Artitek” in leta 2021 uspešno lansiralo prvi izdelek podjetja.

 

Mr. Chen is showing first launched product after taking Raise3D Pro2

 

Prvi predstavljeni izdelek po izdelavi prototipa z Raise3D Pro2

 

 3D-tiskalniki izboljšujejo učinkovitost na področju razvoja izdelkov

Pred implementacijo 3D-tiska v CNC industrijo so oblikovalcem manjkala orodja za vizualno preverjanje. Ker so se trendi in potrebe spreminjali hitreje kot prej, je pomanjkanje orodij za preverjanje povečalo vrzel med oblikovanjem in proizvodnjo. Ta vrzel lahko podaljša čas, ki je potreben za dokončno oblikovanje, kar pomeni, da je izdelava končnega izdelka težja in traja dlje.

Artitek je to frustracijo doživlal med izdelavo prototipov. Izdelava prototipov je pomemben postopek, saj oblikovalcem omogoča, da si ogledajo in preizkusijo fizični model potencialnega izdelka. Ampak, med uporabo CNC strojne obdelave, so bili CNC stroji po dokončanju osnutkov vedno zasedeni. Ko so bili stroji končno pripravljeni za testiranje, so oblikovalci na prototipe čakali tedne in včasih celo mesece. Cikel se je ponovil, če je moral oblikovalec izdelek spremeniti. Tako je je faza izdelave prototipov podjetja trajala vsaj dva tedna, celoten postopek konvencionalne CNC proizvodnje v podjetju pa je trajal 5 do 6 mesecev. Trendi oblikovanja se lahko v nekaj mesecih močno spremenijo, kar pomeni, da bi zaradi dolgotrajnega postopka CNC izdelave Artitek lahko zamudil pravo priložnost za vstop na trg z določenim dizajnom.

V želji, da bi skrajšali fazo izdelave prototipov, se je podjetje Artitek vrnilo k 3D-tisku s 3D-tiskalnikom Raise3d Pro2 z dvojnim ekstruderjem. Z vrnitvijo k 3D-tisku je podjetje Artitek lahko dokončalo zasnovo in videlo prototip v nekaj urah. Uporaba profesionalnih 3D tiskalnikov, kot je Pro2, kot validacijskega orodja pred množično proizvodnjo prihrani projektu čas, denar in izboljša učinkovitost. V primeru podjetja Artitek se je časovni okvir izdelave prototipa skrajšal na pol dneva, edini strošek pa je bil filament za tisk delov.

 

3D-natisnjen prototip.

3D-natisnjen prototip.

 

Do prototipa v enem tednu

Artitek se poslužuje fleksibilne uporabe 3D-tiskalnikov

Proizvajalci, ki uporabljajo 3D-tiskalnike, lahko hitro in neposredno izdelujejo prototipe, zlasti v primerjavi s tradicionalno industrijsko proizvodnjo. To proizvajalcem, kot je Artitek, pomaga prepoznati vse priložnosti, kjer je potrebna sprememba zasnove.

Podjetje Artitek je na primer pred kratkim zasnovalo zavorno ročico. Podjetje je lahko odkrilo dimenzijsko odstopanje prve zasnove zavore, saj je 3D-tisk podjetju omogočil izdelavo in testiranje delov v nekaj urah. Velikost zavorne ročice je pomembna, saj če je velikost ročice prevelika, je stranke z majhnimi rokami ne morejo udobno prijeti. Če pa je ročaj zavore premajhen, lahko izgubi svojo trdnost. Obe situaciji lahko ogrozita uporabnike, saj morda ne bodo mogli pravilno zavirati.

Artitek mora zaradi varnosti svojih strank sprejemati pravilne odločitve glede oblikovanja, pri čemer jim pomaga Raise3D Pro2. 3D-tiskalnik se poveže s programsko opremo za razrez datotek, ideaMaker in tako vzpostavi popolno shemo za oblikovanja modela. Zaradi različnih funkcionalnosti programa ideaMaker je Artitek končno lahko oblikoval zavorno ročico, ki z nekaj prilagoditvami parametrov doseže optimalno mehansko zmogljivost. Podjetje lahko te prilagoditve hitro prikaže na fizičnem modelu zaradi učinkovite narave proizvodnje 3D-tiskalnika.

Artitek je zaradi uspešne uporabe tiskalnika Pro2 z dvojnim ekstruderjem pri izdelavi prototipov razširil možnosti uporabe tudi na tisk pripomočkov in nastavkov. Podjetje je zasnovalo šablono za lasersko graviranje in ugotovilo, da je 3D-tisk šablon in pripomočkov priročen. Podjetje Artitek je lahko s tiskalnikom Raise3D Pro2 izdela celo embalažni material, saj tiskalnik proizvaja visokokakovostne 3D-natisnjene dele.

 

Pripomoček (zgoraj) za lasersko graviranje v 3D-natisnjeni embalaži (spodaj).

 

Open Filament Program (OFP) odpira podjetju Artitek boljše možnosti.

Artitek ne tiska le z eno vrsto filamenta. Podjetje uporablja različne materiale, ki ustrezajo zahtevam po trdnosti in trdoti različnih delov motornih koles. Trenutno uporabljajo program »Open Filament Program (OFP)« ali Odprti program filamentov podjetja Raise3D za testiranje materialov iz najlona in karbona. Cilj programa podjetja Raise3D je sodelovati z najboljšimi proizvajalci filamentov za 3D-tisk, da bi lahko združili več materialov, s čimer bi izboljšali odlično zmogljivost tiska in bolje zadovoljili potrebe strank. Če bodo testi ustrezali Artitekovim zahtevam, jih bo v prihodnji proizvodnji še več. Tako »OFP« strankam zagotavlja zmogljive dele za uporabo v proizvodnji, hkrati pa gradi most sodelovanja in raziskovanja s filamenti.

Artitek bo v prihodnosti spodbujal tehnologijo 3D-tiska

Artitek namerava še naprej uporabljati tiskalnike Raise3D za izboljšanje učinkovitosti oblikovanja. Tiskalnik Pro2 podjetja Raise3D je natančen in stabilen ter podjetju pomaga pri hitri izdelavi novih izdelkov. Podjetje Artitek je primer, kako lahko proizvajalci, ki se odločijo za uporabo 3D-tiskalnikov za izboljšanje tradicionalnih proizvodnih metod, hitro dobijo nove izdelke na trg.

 

Artitek and Kiden Trading Ltd., Co

 

Vir: raise3d.com