Nova in izboljšana Aura 2.1 Premium je gonilna sila vodilnega 3D-tiskalnika Composer 3D in uporabnikom omogoča, da prilagodijo in vključijo ojačitve vlaken v sestavljene komponente na osnovi polimerov.
Programska oprema je polna preverjenih profilov za tisk najrazličnejših polimernih filamentov, kar odpravi sicer drag in naporen pristop s poskusi in napakami pri kompozitnem 3D-tisku.

 

 

Kakšne novosti prinaša Aura 2.1?

Najnovejša posodobitev uvaja, kar Anisoprint imenuje “maske”, posebne modele, ki jih je mogoče dodati v 3D-datoteko v navideznem delovnem prostoru rezalnika. Končni cilj tukaj je zagotoviti uporabnikom večji nadzor nad zapletenostmi njihovih ojačitev iz vlaken na enostaven način, preprost za vizualizacijo. S sekanjem izvirne datoteke STL komponent lahko maske natančno narekujejo, kdaj in kje se koekstrudirajo ojačitve vlaken, kar uporabnikom omogoča spreminjanje mehanskih lastnosti in lastnosti trdnosti zgradb.
Poleg poudarjanja mest ojačitve lahko maske uporabimo tudi za nastavitev podpornih položajev dela. Po namestitvi maske lahko uporabnik maskirano območje označi kot območje prisilne podpore ali kot blokator podpore. Prvi zagotavlja generiranje nosilcev na določenem mestu, drugi pa se uporablja za odpravo nastajanja nosilcev v maski, s čimer se oblikovalcem odpirajo novi načini za prihranek pri nepotrebni uporabi materiala, hkrati pa optimizira strukturno celovitost njihovih delov.

 

 

“Maske so močno orodje, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje zapletenih shem za postavitev vlaken, ki se ujemajo z dejanskimi pogoji dela za nalaganje,” pojasnjuje predsednik uprave Anisoprint Fedor Antonov. »Z uporabo mask lahko naše stranke izberejo določena področja za izboljšano ojačitev ali pa jih pustijo neojačene, da zmanjšajo čas tiskanja in porabo materiala. Omogočajo selektivno uporabo različnih polnil, vzorcev vlaken / plastike, nosilcev in drugih nastavitev rezanja znotraj ene geometrijske plasti. To je popolnoma edinstvena lastnost, ki rezanju neprekinjenih vlaken daje novo stopnjo prilagodljivosti. ”
Če pogledamo spodnji primer, imamo raven del z luknjo na sredini. Maske lahko uporabimo za izboljšanje funkcionalnosti s povečanjem togosti komponente v vodoravni ravnini. Potek dela je bil zasnovan tako, da je izredno intuitiven in racionaliziran, saj morajo uporabniki obe maski le namestiti v delovni prostor, preden jih premaknejo v komponento, da tvorijo križišča. Na tej točki je mogoče strukturirati maskirana območja natančno, preostalo pa bo opravil 3D-tiskalnik Composer.

 

 

Integracija dveh mask v preprost 3D del.

Zasnova komponent, osredotočena na funkcije

Tehnologija 3D-tiska z neprekinjeno koekstruzijo vlaken (CFC) Anisoprint je sama po sebi primerna za izdelavo delov z visoko trdnostjo. Kljub temu lahko novo funkcijo maske Aura uporabite za nadaljnjo optimizacijo teh delov z mislijo na končno uporabo. S prilagoditvijo shem ojačitve dela po plasteh lahko uporabniki prilagodijo svoje modele glede na obremenitev, ki naj bi jo nosili.
Za natančnejšo uporabo mask Anisoprint priporoča uporabo neodvisnega programa za optimizacijo topologije. S prvo določitvijo natančnih površin, ki bodo izpostavljene največji obremenitvi, lahko uporabniki izvozijo označeno “območje obremenitve” in jo uporabijo kot geometrijo maske po meri. Na ta način se človeške napake popolnoma odpravijo, ojačitve pa se soekstrudirajo le v ustrezne odseke, kot določajo sofisticirani algoritmi za analizo končnih elementov.
Po navedbah proizvajalca lahko uporaba optimizirane topologije povzroči zmanjšanje teže in stroškov do 15% oz. 25%, hkrati pa poveča trdnost in deformacijsko togost 3D-natisnjenih delov. V spodnjem primeru, ki modro poudarja tovorno območje, se je deformacija zmanjšala za 15%, največja napetost mreže za 20%, največja napetost v ojačanih odsekih pa za 31%.

 

 

 

 

Optimizacija topologije se uporablja za poudarjanje potrebnih področij za ojačitev. Nato se z ustrezno masko ojača del na območjih največje napetosti. Slika prek Anisoprinta.
Za uporabnike, ki ne želijo 3D-tiskati kompozitnih delov, je Aura združljiva tudi z drugimi običajnimi sistemi FFF, kar pomeni, da se lahko uporablja kot namizni rezalnik. Najnovejšo različico Aure lahko prenesete tukaj.
Predstavljena slika prikazuje neprekinjene kompozitne dele, ojačane z vlakni, ki jih 3D-tiska Anisoprint.

Vir: 3dprintingindustry.com