Ali ima aditivna proizvodnja mesto v zdravstvenih ustanovah? Ravno to vprašanje analizira raziskava, ki jo je opravila Dr. Atana Chaudhuri, izredna profesorica za tehnologijo in upravljanje operacij na Durham University Business School. Izvedla je raziskavo, ki prikazuje, kako lahko 3D-tehnologije v bolnišnicah vplivajo na operativne prakse zdravnikov različnih specialnosti in tudi na kakovost oskrbe bolnikov. Rezultati kažejo, da je 3D-tisk ključno orodje za zmanjševanje pritiskov v bolnišnicah, tako z vidika časa kot stroškov. Dr. Chaudhuri pa poziva k previdnosti: zdravstvene ustanove morajo izmeriti prednosti in omejitve takšne vključitve v svojo strukturo ter zagotoviti, da je zdravstveno osebje ustrezno usposobljeno.

 

Lahko bi navedli številne primere bolnišnic v ZDA, ki so aditivno proizvodnjo vključile v oskrbo bolnikov. Ena najboljših otroških bolnišnic v Ameriki, otroška bolnišnica v Seattlu , uporablja 3D-tiskalnik Stratasys Digital Anatomy  za načrtovanje in vadbo zapletenih operacij za bolnike z redkimi boleznimi. Tovrstna uporaba v bolnišnicah omogoča zdravnikom, da oblikujejo anatomske modele, si predstavljajo medicinske pripomočke ali natančneje vizualizirajo svoje operacije. Ta študija doktorja Chaudhurija se uporablja za merjenje učinkovitosti 3D-tehnologij v bolnišnicah: ali imajo res pozitiven učinek?

Prva ugotovitev poročila: adtivina proizvodnja omogoča skrajšanje časa delovanja. Dr. Chaudhuri pravi: “Kirurške operacije, ki trajajo od 4 do 8 ur, se lahko skrajšajo na 1.5 do 2.5 ure, če se uporabljajo instrumenti, prilagojeni pacientu, in na 25 do 30 minut, če se uporablja samo anatomski model uporabljen za načrtovanje operacije. “Prednost, ki bi lahko omogočila zdravljenje večjega števila bolnikov. Ta časovna razsežnost se nanaša tudi na okrevanje bolnika. Študija kaže, da bi uporaba 3D-tiska omogočila boljše okrevanje (približno dvakrat hitrejše), predvsem pa preprečila, da bi se bolnik po operaciji vrnil v bolnišnico. To še posebej velja v primeru presaditve vsadka: če je ta natisnjen v 3D-tehniki, ima običajno veliko daljšo življenjsko dobo kot običajni vsadek.

 

Poročilo tudi navaja, da je ključnega pomena sodelovanje med zdravniki in inženirji 3D-tiska: kirurge je treba čim prej vključiti v proizvodni proces, da bodo različni 3D-natisnjeni deli optimalni. Dr. Chaudhuri dodaja: ” Obstaja mit, da kirurgi ne sodelujejo pri oblikovanju ali 3D-tisku. Toda kirurgi, ki se naučijo segmentirati, oblikovati kirurško vodilo, bodo pred ostalimi. Navsezadnje se bo veliko kirurgov želelo učiti o 3D-tisku in to bo vključeno v učni program medicine. Opozoriti je treba, da gre to tudi v drugo smer: ponavadi verjamemo, da strokovnjaki za 3D-tisk ne razumejo medicinskih zahtev, vendar to ni vedno res, še toliko bolj v zadnjem času, ko je bila aditivna proizvodnja veliko uporabljena v krizi COVID-19.

Na koncu študija poziva k previdnosti: vključevanje aditivne proizvodnje prinaša določene koristi, vendar so z njo povezane velike in obsežne naložbe. Bolnišnični proračuni so pogosto precej omejeni. Lahko bi tudi rekli, da so prednostne naloge drugje: dodatno osebje, povečanje plač medicinskih sester itd. Dr. Chaudhuri zaključuje: “Koristi so lahko veliko večje od stroškov, tako za bolnišnice kot za bolnike. Vendar pa moramo vedeti, kje jih uporabiti in kako jih količinsko opredeliti.”

Kaj menite o vključevanju 3D-tiska v bolnišnice? Zapišite svoje mnenje v komentar ali nam pišite na info@3d-tisk.si.

Vir: 3dnatives.com. 14.10.2021, Mikahila L.