Izdelava lastnega modela rakete, ki poleti visoko v nebo, že desetletja prinaša veselje modelarjem vseh starosti. 3D-tisk na tem področju prinaša dodatne možnosti, saj lahko z izdelavo 3D-modela določimo točno geometrijo vseh delov rakete ter kasneje s popravki brez težav optimiziramo težo, obliko in velikost naslednje rakete, ki bo s pridobljenimi izkušnjami modelarja v naslednjem poskusu zagotovo dosegla nove višave.

Model zlahka izdelamo v kateremkoli programu za 3D-modeliranje in kasneje pripravimo za 3D-tisk. Za tiste, ki znanja modeliranja še nimajo, pa je na spletu na voljo kopica pripravljenih projektov – med drugim na spletni strani https://www.thingiverse.com/thing:8754/files najdemo model rakete, ki ga lahko sestavimo po svoje. Končna raketa je sestavljena iz štirih delov, in sicer nosilca motorja, cevi, nosilca padala in konice rakete.

PrintableRocket

Sestavni deli modela rakete (vir: www.thingiverse.com)


Med nosilci motorjev lahko izbiramo med različnimi oblikami krilc in velikostjo nastavka za raketni motor:

standard
twister
double
24standard

 

Poigramo se lahko tudi z različnimi oblikami konic rakete. Katera geometrija je najbolj aerodinamična?

hemisphere
sphere

 

Ker je model rakete votel, smo vse potrebne kose 3D-natisnili v nekaj urah.

sestavljena

 

Naša raketa še čaka na prvi polet, na spodnjem posnetku pa si lahko ogledate izstrelitev, ki jo je izvedel eden izmed uporabnikov spletne strani Thingiverse.

 

vir: https://www.thingiverse.com/make:155638