Otroci preko igre razvijajo občutek za svet, se učijo, družijo in zabavajo. Med igranjem razvijajo socialne in kognitivne veščine, razvijajo svoj emocionalni svet in gradijo samozavest. A tudi odrasli se radi igrajo, samo drugačne igre izbirajo. Od namiznih do računalniških in video iger ter igralnih konzul; igre nam ponujajo širok spekter zabave. Preko njih se posameznik lahko tudi izraža; včasih bolj pristno kot v običajnem vsakdanu; za to pa so nekateri pripravljeni odšteti malo morje denarja.

Za primer lahko vzamemo konvencijo Comic-con; srečanje izjemnih razsežnosti namenjeno stripovski umetnosti, animaciji, računalniškim igram in filmom, ki so jih navdihnili stripi. Štiridnevna vstopnica na lanskoletno srečanje je stane okoli $300, izkupiček pa se giblje okoli 20 milijonov. Igre so postale resna stvar. Predpostavljajo, da bo igralni oz. »gaming« trg do leta 2020 dosegel $135 bilijonov.
Posamezniki so pripravljeni odšteti veliko denarja za omejene izdaje gaming kosov, posebne kontrolerje in ostale personalizirane dodatke. 3D-tisk tu ponuja neomejene možnosti. Ljubitelji računalniških igric lahko manifestirajo svojo ljubezen do igranja s 3D-natisnjenimi junaki iger in izdelki povezani z njimi. 

(Vir: all3dp.com)

Številna podjetja igralcem že ponujajo možnost poglobljenega digitalnega prilagajanja karakterjev, igralnih kosov in dodatkov. Spletne skupnosti namenjene ljubiteljem namiznih iger ponujajo kopico brezplačnih 3D-modelov. Recimo, da ste izgubili eno od plastičnih figuric vaše najljubše namizne igre; na spletu poiščete 3d-model figurice, ga 3d-natisnete in v manj kot 30 minutah se nova figurica že podi po igralni podlogi. Ne le igralne figurice, modeli za urejanje pokrajine, raznoliki rekviziti in orožja in še več; na spletnih portalih kot sta, Thingiverse in MyMiniFactory najdemo gomilo datotek z modeli iz iger.

Navdušenci si lahko 3d-natisnejo retro igralne konzole in raznovrstne dodatke, figurice stripovskih junakov in igralne figure. S 3D-tiskom lahko preprosto ustvarite manjkajoče firgure ali sami zmodelirate svoje najljubše junake. Na spletu lahko celo sami ustvarite svoje namizne igre, ustvarite celo svojo zgodbo, ki oživi z liki, ki so plod vaše domišljije. Igralna oz. gaming industrija je vodilna med zabavnimi industrijami za množice, 3D-tisk pa je začimba, ki jo dodatno popestri.

Startup iz Kanade U-Dimensions se je svetu predstavil s stavkom: »Obožujemo video igre – zato smo tu!«. Ustvarili so platformo s 3D-natisnjenimi izdelki iz sveta video iger. Navdušenci lahko svoje junake prilagajajo, ustvarijo pa lahko tudi čisto svoje produkte. Navdušenci lahko prilagajajo velikost, barve in material vsakega izdelka ter jim dodajajo elemente. Ponujajo raznolike materiale za ustvarjanje; vse od plastike v različnih barvah, peščenjaka in celo čokolade. Na ta način lahko podjetja, ki se ukvarjajo z video igrami, dosežejo širše občinstvo in tudi maksimirajo svoje zaslužke.

(Vir: facebook.com)

Vse skupaj se je začelo kot šolski projekt z namenom ustvariti programsko opremo, ki bi 2D-modele pretvorila v 3D. Leta 2015 je projekt zaživel pod imenom U-Dimensions, 3D-tiskali pa naj bi svojo znamko igrač. Svojo storitev so najprej ponujali podjetjem iz igralne industrije, kasneje pa se je izkazala za ogromno marketinško nišo. Tekom sodelovanja s podjetji so prišli do zaključka, da je okoli 80 % «gamerjev« zainteresiranih za 3D-natisnjeno gamerske izdelke. Njihova programska oprema uporabnikom omogoča, da 2D modele iz iger spremenijo v 3D-modele, pripravljene na tisk.

Cilj pa jim je revolucionirati industrijo 3D-tiska s transformacijo vsakodnevnih izdelkov v 3D-natisnjeno blago. Podjetjem, ki se ukvarjajo z igrami, se pomagajo adaptirati na nove tehnologije in izkoristiti njihov potencial.
Osredotočajo se na 3D-natisnjene personalizirane zbirateljske predmete, ki temeljijo na likih video iger. Platforma je trenutno edina na trgu, ki podjetjem iz gamerske industrije in njihovim oboževalcem omogoča sodelovanje pri izdelkih.

Ne le spominske firgurice, 3D-tisk je našel pot v "ozadje" igralne industrije, proizvajalci igralnih avtomatov so hitro prepoznali uporabnost tehnologije in če je med vami kakšen reden obiskovalec igralnic, je precej verjetno, da je že poskusil srečo na avtomatu, ki ima vsaj kakšno 3D-natisnjeno komponento.

3D-tisk torej ne ogroža igralne industrije, podjetjem, ki znajo izkoristiti njegov potencial lahko pomaga povečati zaslužek, fantazije navdušencev pa lahko zaživijo v 3D. Tudi vaši najljubši stripovski junaki lahko hitro zaživijo v 3D; v naši spletni trgovini najdete tudi 3D-tiskalnike za začetnike in hobi entuziaste.