3D-tisk hrane.
 V zadnjih sto letih se je agrikultura slikovito razvijala. Danes proizvedemo več hrane kot kadarkoli, vendar je trenutni model netrajnosten. Svetovna populacija vse hitreje raste in način proizvodnje hrane je več kot pripravljen na revolucijo. Na srečo razpolagamo z novimi tehnologijami, ki lahko omogočijo  razvoj trajnostnega modela proizvodnje hrane. Govorili smo že o namiznih 3D-tiskalnikih, s katerimi lahko tiskamo 3D-izdelke iz plastike, kovine in drugih surovin. Tudi medicinske vsadke lahko že natisnemo. Personalizirane igrače, nakit, dodatke za dom in celo oblačila lahko ustvarimo iz digitalne datoteke.
 

Zakaj torej ne bi 3D-tiskali tudi hrane? Nedavne inovacije nam omogočajo tudi to. Poznavalci industrije napovedujejo, da bodo 3D-tiskalniki izboljšali hranilno vrednost naših obrokov, iz preprostih hranil bomo zlahka ustvarjali zapletene skulpture in pripomogli k odpravljanju lakote v predelih, kjer so sveže in cenovno dostopne sestavine težko dosegljive.
Se še spomnite časa brez mikrovalovnih pečic? Čeprav danes zasedajo kotiček v večini kuhinj, si pred časom nismo mogli zamisliti, da bomo lahko hrano v parih minutah ogreli z uporabo elektromagnetnih valovanj. Morda si danes težko zamislimo, da bomo za pripravo družinskih kosil kdaj uporabljali 3D-tiskalnik, vendar pa je zelo verjetno, da bo v prihodnosti zasedal častno mesto v naši kuhinji – med mikserjem in toasterjem.
Pametni telefoni so postali del našega vsakdana, vozimo pametne avtomobile in gradimo pametne hiše. Tudi kuhinje postajajo pametne, naprave si med seboj pošiljajo sporočila in nam olajšajo vsakodnevna opravila. Verjamejo, da se bodo do takrat, ko 3D-tiskalnik postali del gospodinjstev, tudi znali povezovati z drugimi gospodinjskimi napravami.. V sodelovanju z pametno zapestnico, ki spremlja vaš bioritem, vam bo 3D-tiskalnik ustvaril obroke popolnih hranilnih vrednosti za vaše potrebe. Se lahko prepustite domišljiji in si predstavljate kako bo izgledala priprava obrokov za vas in vašo družino v roku desetih ali petnajstih let?

Razvoj 3D-tiska je prišel daleč, vendar pa kot vsaka nova tehnologija z velikimi obljubami, še ne predstavlja univerzalne rešitve. 3D-tiskalniki hrane novejše generacije so bolj zapleteni, združujejo šobe, praškaste materiale, laserje ter robotske roke, ki skupaj ustvarjajo sladkorne skulpture, čokolade z vzorciter mrežaste sladice. Barilla na primer že tiska rezance iz mlete moke in vode. Ustvarjanje okrasja za poročno torto je izredno kompleksna in časovno zamudna naloga, ki jo 3D-tiskalniki zlahka ponesejo na naslednjo raven.

 
Trenutno moramo za 3D-tisk hrane večinoma uporabiti sestavine v pasti, postopek sam pa je časovno zamuden. 3D-tisk hrane je precej kompleksnejši od 3D-tiska plastike ali kovin. 3D-tiskalnik hrane tiska v skladu z navodili digitalne datoteke, kar pomeni, da bomo lahko tiskali hrano z točno določenimi odstotki hranilnih vrednosti. Nadzirali bomo lahko vnos vitaminov, proteinov, ogljikovih hidratov in maščob ter tiskali hrano, ki je posebej prilagojena specifičnim potrebam posameznika. 3D-tiskalniki hrane prinašajo pravo nutricionistično revolucijo. Ne omogočajo nam le ustvarjanje kompleksnih skulptur, ampak tudi nutricionistično zaokroženih obrokov. Napovedujejo, da bomo s 3D-tiskalniki nekoč na podlagi biometričnih in genomskih podatkov osebe ustvarjali natančno odmerjene doze zdravil, vitaminov, prehranskih dodatkov in hrane.

3D-tiskalniki hrane so zaenkrat precej dragi, vendar so nekatere prestižne restavracije, ki si ga lahko privoščijo, svojim gostom že ponudile 3D-natisnjene jedi. Pop-up restavracija Food Ink se je pojavila kot ambiciozen koncept 3D-tiskane gastronomske izkušnje. Celoten kontekst restavracije sloni na 3D-tisku. Mize, stoli, jedilni pribor in seveda tudi hrana, so 3D-natisnjeni. Food Ink v 3D-natisnjenem okolju združuje navdušence nad futurizmom, umetnostjo, arhitekturo, oblikovanjem in seveda kulinariko. Premierno so koncept predstavili v Londonu, mestu, kjer se preletajo kulinarika, dizajn in tehnologija. Pop-up 3D kulinarično doživetje pa bodo predstavili tudi v Amsterdamu, Rimu, Barceloni ter Berlinu. Razprave potekajo o stalnih restavracijah v Singapurju ter Dubaju, nekje v prihodnosti pa upajo na verigo konceptnih restavracij. Barcelona je od nekdaj slovela kot mesto kulinaričnih užitkov, sedaj pa se ponaša tudi z eno boljših restavracij z 3D-natisnjenjeno ponudbo na meniju.

 Med opaznejši ponudniki 3D-nastisnjenih kulinaričnih dobrot je španska restavracija La Enoteca, ki je tudi nagrajena z dvema Michelinovima zvezdicama. Pod taktirko Paco Péreza, svojim gostom nudi 3D-natisnjene gurmanske umetnine. Kulinarični virtuoz trdi, da ustvarjalnost oblikujejo zmožnosti tehnologije. Trditev prikazuje v praksi z ustvarjanjem čudovitih 3D-natisnjenih gastronomskih kreacij, njihovi krožniki so prava fuzija znanosti, tehnologije, umetnosti in visoke kulinarike. Pérez za ustvarjanje kreacij uporablja napravo Foodini, proizvajalca Natural Machines. Foodini je bil zasnovan kot 3D-tiskalnik hrane. Tiska lahko široko paleto živil, od krompirjevega pireja do čokolade. Hrano se shranjuje v jeklenih kapsulah, ki so primerne za večkratno uporabo. Deluje lahko z različnimi hitrostmi in istočasno uporablja številne sestavine. Trenutna verzija se najboljše odnese pri drugače časovno zamudnih nalogah, kot je izdelava testenin, kruha ter piškotov.Z Foodinijem lahkosami pripravimo domače raviole, kuhinjski tiskalnik natisne spodnjo plast testa, polnilo ter zgornjo plast testa. Vi pa med tem lahko pripravite mizo, plačate položnice preko spleta ali si preprosto vzamete čas za počitek. Načrtujejo, da boste lahko v bližnji prihodnosti Foodiniju ukaze pošiljali preko pametnega telefona, kar pomeni, da boste lahko začeli pripravljati kosilo že med sestankom v službi. Z 3D-tiskalnikom ustvarijo čudoviti cvetni vzorec, ki ga nato nadgrajuje z dodatki kaviarja,  svežih morskih ježkov ali korenčkove pene. Jed z bogato teksturo in vibrantnimi barvami predstavlja slikovito morsko dno, od tu tudi njeno ime Morska korala. Postreženo teksturo bi težko dosegli brez uporabe tehnologij 3D-tiska. Z uporabo 3D programske opreme nastavijo izbran motiv 3D-tiska. 3D-tiskalnik nato pire nanaša v skaldu z navodili digitalne datoteke. Poleg Morske korale svojim gostom nudijo različne 3D-natisnjene jedi, vabijo pa jih tudi h ogledu priprave. Širša javnost se bo z obiskom takšnih restavracij seznanila z 3D-natisnjenimi jedmi. Španski kulinarični virtuoz pravi, daso inovacije del kulinarične tradicije. Tudi električni mešalnik, pečica ali mikrovalovna pečica so nekoč bili novosti, ki smo jih z veseljem posvojili v naša gospodinjstva.

(Vir: bbc.com )

(Vir: bbc.com )

Foodini deluje na podoben način kot tiskalniki, ki tiskajo plastiko. Vendar pa ima plastika eno tališče, pri hrani pa moramo vzeti v upoštev različna tališča, konsistenco in teksturo.  Ustvarja lahko kompleksne strukture visoke par centimetrov. Foodinija je CNN okronal kot enega izmed »tehnoloških superherojev« leta 2017. Nudi priporočila in spremlja kalorični vnos. Kot kuhinjski pripomoček naj bi nam pomagal k bolj zdravemu načinu prehranjevanja. Za tisk hrane uporabljaja sveže sestavine v jeklenih kapsulah ter iz njih ustvarja jedi kot so pica, nadevane testenine in sladice. Kuhinjski tiskalnik lahko natisne obrok iz testa oz. z njim lahko tiskamo vse, kar se da utekočiniti ali zmleti v kašo. Foodini nato snov natisne skoz šobe in ustvari željeno obliko. Ustvarjamo lahko 3D-natisnjene jedi kot so pice, testenine, hamburgerji, pecivo, piškoti in čokolada. Poleg jedi, mali kuhinjski mojster tiska tudi jedilne dekoracije.

Z uporabo Foodinija naj bi uporabljali več svežih sestavin in se oddaljevali od procesirane in v naprej pripravljene hrane. Pri Natural Machines se že dogovarjajo z različnimi trgovci, ki b v prodajalnah polnili kapsule z svežimi sestavinami in olajšali pripravo 3D-natisnjenih obrokov tistim, ki sami nimajo časa pripraviti sestavin do konsistence primerne za tisk. Čas tiska jedi je odvisen od kompleksnosti jedi in števila sestavin, ki jih vsebuje. Bolj ploščate jedi lahko natisnemo v parih minutah, večje skulpture pa se lahko tiskajo do 20 minut. Sestavine, ki so primerne za surovo uživanje ali so bile predhodno toplotno obdelane, lahko jemo takoj po tisku- nekatere sestavine pa morajo bit naknadno kuhane oz. pečene.

Nasini astronavti so bili naveličani suho zmrznjene in v naprej pripravljene hrane, ki so jo jedli na misijah v vesolje. Ravno zato ni presenetljivo, da je prav NASA investirala v razvoj 3D-tiska hrane. 3D-tiskalnik, ki ga je razvilo podjetje BeeHex, natisne pico v približno polovico krajšem času kot bi za to potreboval picopek. 3D-tiskalnik preko računalnika dobi informacije kakšno testo, omako in kombinacijo sirov naj uporabi. Zmišlujejemo se lahko tudi z obliko natisnjene pice, ki je odvisna od .jpg datoteke. Astronavti so na misijah v vesolju daleč od doma, v nepoznanem, nepredvidljivem in hladnem okolju. Pri NASI so jim želeli na misijah omogočiti obučtek ali bolje rečeno, okus doma. Nekaj prijetnega in domačega, kar jih bo spominjalo na življenje na Zemlji. Na naslednji misiji na Mars se bodo astronavti lahko okrepčali z 3D-natisnjeno pico, do takrat pa jo bodo v Ameriki lahko okusili tudi navadni smrtniki, saj bodo razvito tehnologijo lahko srečali obiskovalci zabaviščnih parkov, športnih in glasbenih dogodkov.

( Vir: futurism.com )

( Vir: edition.cnn.com )

Strokovnjaki že nekaj časa eksperimentirajo tudi z 3D-tiskom mesa. Specializirana vrsta 3D-tiskalnikov hrane so bio-tiskalniki. Te tiskajo žive celice, zato so uporabni tudi izven gastronomske industrije. Postopek bio-tiska je veliko bolj napreden od samega 3D-tiskanja hrane. Tehnologija je trenutno še v fazi razvoja, vendar ima lahko ogromen vpliv na prihodnost človeštva. Podjetje Modern Meadow dviguje prah z raziskovanjem bio-tiska mesa. Leta 2016 so z namenom, da bi postali eni od vodilnih proizvajalcev usnja, zbrali 40 milijonov dolarjev. Njihova vizija je občutno zmanjšati negativne učinke industrije proizvodnje mesa in usnja. Uspešno bio-tiskanje mesa bi pomenilo ogromno prednost za človeštvo. Nahranili bi lahko lačne z skoraj 100% manj obdelovalne zemlje, manjšo porabo vode in energije ter manj toplogrednih plinov. Da bi lahko tiskali žive celice, inženirji izvedejo biopsijo na živalih ter zberejo matične celice. Te se lahko razvijajo v drugačne skupine celic ali podvajajo. Ko se celice namnožijo v dovolj velikem številu, jih spravimo v kartušo bio-tiskalnika. Po tisku se celice združijo in tvorijo živo tkivo. Tiskati mrtvo tkivo, kot je meso, bi bilo lažje, vendar bi tako ustvarjen hamburger na krožnik prišel skupaj z izredno zasoljeno ceno.

3D-natisnjena hrana je tu, v restavracijah, na prireditvah in kmalu tudi v vesolju. Morda si boste lahko že kmalu, med ogledom tekme, takole zaželeli večerje: draga…. prosim, natisni mi burger!

Do takrat, ko bo 3D-tisk hrane nekaj povsem normalnega v vsakem gospodinjstvu, pa si lahko ogledate našo ponudbo namiznih FDM 3D-tiskalnikov.