Danes z vami delimo povzetek prispevka portala 3Dnatives v katerem so poročali o 3D-natisnjenih hišahpo svetu. Videli smo številne projekte, ki z uporabo tehnologij 3D-tiska napovedujejo hiše, zgrajene v manj kot 24 urah. Pri takšnih obljubami je treba biti previden: le malo teh pobud je resnično ugledalo luč dneva, in ko se pojavijo, moramo biti pozorni, kaj je pravzaprav 3D-natisnjeno. Bodimo jasni, danes ima 3D-natisnjena hiša, 3D-natisnjene samo stene.

To je že samo po sebi inovacija, saj omogoča hitrejši postopek in izdelavo oblik, ki jih je nemogoče narediti z uporabo tradicionalnih tehnik, z nižjimi stroški. Aditivna proizvodnja v gradbeništvu omogoča tudi delo na objektih na območjih, ki so težko dostopna. Trenutno še nimamo dovolj vpogleda, da bi lahko rekli, da je 3D-natisnjena hiša bolj trpežna lahko pa govorimo o temu, da jih je nekaj že postavljenih. Torej, tukaj je 10 3d-natisnjenih hiš!

 

3D-natisnjena hiša v Nantesu

Aprila 2017 je univerza v Nantesu začela projekt Yhnova z jasnim ciljem: hitro in z nizkimi stroški graditi socialna stanovanja. Da bi to dosegli, so uporabili inovativno metodo 3D-tiska, ki jo sestavlja iz stiskanje dveh slojev poliuretanske pene in tretjega sloja betona kot izolacije. V 54. urah so postavili stene tega 95 kvadratnih metrov stanovanja.
Nato so potrebovali dodatne 4 mesece za namestitev oken, strehe in vrat. Po mnenju interesnih skupin na projektu bo gradnja hiše stala 20 % manj od tradicionalnih tehnik, kar je dokaz, da proizvodnja aditivov resnično zanima gradbeni sektor. Iz projekta se je rodil start-up BatiPrint3D, ki se osredotoča na 3D-tisk stavb prihodnosti.
 
3C-natisnjena hiša v Nantesu.
 

 Rezidenca v Mehiki

New Story in ICON sta združila moči in skupaj gradita domove prihodnosti; v Mehiki 3d-tiskajo hiše. Podjetje ICON je razvilo napravo Vulcan II, s katero lahko zgradijo hišo v velikosti 46 kvadratnih metrov v le 24 urah. Naveza se na ta način bori proti visoki stopnji brezdomnosti; vsak dom naj bi omogočal namestitev za manj kot $ 3 na dan. Vsaka hiška ima dve spalnici, dnevno sobo, kuhinjo in kopalnico.

3D-natisnjena hiša v Mehiki.

 

 Prvi Afriški projekt

Start-up Be More 3D je eno izmed prvih španskih podjetij, ki so razvile 3D-tiskalnik. Start-up, ki je plod podjetniškega ekosistema Politehnične Univerze v Valenciji, je pred meseci objavil novico, da so uspešno 3d-natisnili hišo na Afriškem kontinentu, v Maroku. Hišo v velikosti 32 kvadratnih metrov so zahvaljujoč lastni tehnologiji ekstrudiranja, natisnili v manj kot 12 urah. Zgradili so jo kot del tekmovanja Solar Decathlon Africa 2019, ki se je odvijal v Maroku. Projekt omogoča gradnjo z nižjimi stroški in manj odpadnega materiala, zmanjšanimi CO« emisijami in strokovnimi tveganji na gradbišču.

 

3D-natisnjena hiška v Rusiji 

Podjetje Apis Cor je leta 2017 dvignilo veliko prahu na trgu aditivne proizvodnje, javnosti so namreč predstavili eno prvih 3d-natisnjenih hiš na svetu. Hiša, ki meri 38 kvadratnih metrov je postavljena v okolici Moskve. Uporabili so napravo, ki je bila dovolj odporna proti izjemno nizkim temperaturam (po navedbah proizvajalca lahko prenese mraz do -35 °C). Hišo so natisnili z ravno streho s polimernim premazom, da lažje kljubuje ekstremnim vremenskim pogojem.

 

3D-natisnjeno administrativno središče v Dubaju

Največja 3D-natisnjena zgradba na svetu se trenutno nahaja v Dubaju. Zgradba ima dve nadstropji, je visoka 9,5 m in se ponaša s površino 640 kvadratnih metrov, tiskali so jo kar 17 dni. No, pravzaprav hiša ni popolnoma 3d-natisnjena, vendar si je zaradi svoje velikosti zaslužila, da jo izpostavimo. Občina Dubaj je uporabila tehnologijo Apis Cor, ki ji je omogočila gradnjo s 60 % manj odpadkov. Na gradbišču so potrebovali je 15 delavcev , veliko manj kot pri običajnih gradbenih postopkih. Projekt izpolnjuje cilj mesta, da do leta 2030 3d-natisne 25 % svojih zgradb.

 

SQ3D 3d-natisnjena ameriška hiška

Avgusta 2019 je ameriško podjetje SQ3D (S-Squares 3D Printers) javnosti razkrilo svojo 3D-natisnjeno hišo, ki so jo zgradili z XXL napravo, nameščeno na nadstrešnico okoli gradbišča. Proizvajalec navaja, da so dom v izmeri 46 kvadratnih metrov zgradili za ceno $ 2,000. Cilj SQ3D je ponuditi svojo tehnologijo 3D-tiska prikrajšanim območjem in zgraditi bolj dostopne domove. Vendar pa je proizvajalec še vedno precej nejasen glede uporabljenega materiala in delov hiše, ki so bili 3D-natisnjeni.

3D-natisnjena hiška.

 

Gaia, okolju prijazen model hiše

Proizvajalec 3D-tiskalnikov WASP je v industriji pridobil prepoznavnost s svojimi 3D-tiskalniki, namenjenimi gradbenemu sektorju. Eden od projektov, ki ga je zaključilo italijansko podjetje, je majhna 3D-natisnjena hiša Gaia, izdelana iz organskih materialov. Hiša meri približno 30 kvadratnih metrov in se nahaja v majhni italijanski vasici Shamballah, ki vključuje več različnih 3D-natisnjenih hiš WASP. Gaia je bila 3D-natisnjena v letu 2018, WASP svoj 3D-tiskalnik Crane uporabil za gradnjo iz surove zemlje in naravnih materialov, ki jih pridobivajo tekom proizvodnje riža. Gaia je bila natisnjena v približno 10 dneh. Več kot le 3D-natisnjena hiša, Gaia predstavlja popoln primer ekološko trajnostnega modela hiše.

3D-natisnjena ekološka trajnostna hiša.

 

BOD – prva 3d-natisnjena zgradba v Evropi

Podjetje COBOD s sedežem na Danskem je leta 2017 s svojim BOD tiskalnikom 3d-natisnilo prvo stavbo v Kopenhagnu. Ideja za ta projekt je nastala kot plod sodelovanja podjetja v projektu, ki ga je financirala danska organizacija 3D Construction Printing, in ugotovili so da Evropa na tem področju nekoliko zaostaja. Odločili so se zgraditi BOD stavbo, majhno 3D-natisnjeno pisarno, v meri 50 kvadratnih metrov, natisnjeno iz betona. Od takrat je betonska 3D-tiskarna izdala nov 3D tiskalnik BOD2, ki ga je že prodala Savdski Arabiji, da bi pospešili načrte 3D-natisnjenih hiš za svoje prebivalstvo. Tiskalnik BOD2 je dovolj velik, da lahko natisne tri nadstropne zgradbe, večje od 300 kvadratnih metrov na nadstropje.

3d-natisnjena hiša.

 

MARSHA – 3d-natisnjena hiša na Marsu

Ena izmed večjih sanj človeštva je osvojitev vesolja. Zato se m začeli projekti načrtovanja hiš v vesolju, ki bi lahko vzdržale tamkajšnje pogoje. Pred nekaj leti so govorili o lunarni vasici ESA, toda projekt, ki izstopa, je MARSHA, ki ga je AI SpaceFactory zasnoval za tekmovanje v Nasi. Hiša je bila zasnovana za namestitev na planetu Mars. Za svoj razvoj načrtujejo implementacijo 3D-tiska in lokalnih materialov, s čimer se izognejo potrebi po prinašanju materialov z Zemlje. Načrtuje konstrukcija v velikosti 34 m2 v obliki cilindra, z namenom optimizacije prostora in zaščite pred temperaturnimi spremembami. Tako kot Project Milestone je tudi ta pobuda še v fazi načrtovanja.

3d-natisnjena hiša na Marsu.